Anton Roeloffzen (links) en Harry van den Berg tijdens de presentatie van het plan.
Anton Roeloffzen (links) en Harry van den Berg tijdens de presentatie van het plan.

Bewoners presenteren hun plan voor het Polderpark Oeverrijk

Algemeen 61 keer gelezen

Capelle - Belangenvereniging Groen Oeverrijk heeft een duurzaam alternatief ontwikkeld voor het bebouwen van het historische slagenlandschap Oeverrijk in Capelle aan den IJssel. Het plan, dat de naam ‘Polderpark Oeverrijk’ draagt, is vorige week donderdag voorgesteld aan de gemeenteraadsleden.

Het plan is opgesteld door een werkgroep onder leiding van bodemkundige/bioloog Arnold Roeloffzen en landschapsarchitect Dolf Houtman. Het doel: van Oeverrijk, een 5 ha groot natuurgebied aan de ‘s-Gravenweg, een openbaar park maken. De gemeente wil op dit terrein 30 luxe villa’s bouwen. Daarmee dreigt een van de laatste authentieke slagengebieden in Capelle verloren gaan.

Oeverrijk ligt in de groene verbindingszone tussen Rotterdam en Gouda. In deze prachtige natuurstrook ziet men nog de restanten van het authentieke veenlandschap. “Voor Capelle als parkstad is het belangrijk om deze zone zoveel mogelijk te behouden,” adviseerde Roeloffzen de gemeenteraadsleden. “Daarom willen we Oeverrijk toegankelijk en beleefbaar maken voor alle Capellenaren en de belevings- en natuurwaarde versterken.”

De vijf slagen waaruit Oeverrijk bestaat, krijgen in het plan ieder een eigen thema, dat verwijst naar de cultuurhistorie van het oude veenlandschap: een door schapen extensief begraasde slag, een kruidenrijke ruigte, een plas-dras moeras, een intensief begraasd weiland met schapen, geiten en ezels en een bloemrijk hooiland. Door de brede variatie in fauna en flora is er voor ieder wat wils. Naast wandel- en klompenpaden is de aanleg van een fietsroute voorzien. Kinderen kunnen waterbeestjes vissen en genieten van een trekpont en touwbruggen over het water. Met een vogelkijkhut, bijenkasten en begeleide natuurwandelingen door het gebied is ook aan educatie gedacht. In de zomer zouden scholieren in Groen Oeverrijk kunnen hooien. Fraaie bankjes, hekken en een ophaalbrug ronden het geheel af. De storende bebouwingsranden van het gebied worden weggewerkt door extra groen aan te planten, waaronder fruitbomen. Op deze wijze combineert Polderpark Oeverrijk natuurschoon met cultuurhistorie, educatie en recreatie. Een klein openluchtmuseum. De totale aanlegkosten worden geraamd op 600.000 euro. Een aantal omwonenden van Oeverrijk huurt al jaren een stuk grond van de gemeente en gebruikt dit als achtertuin. Een mogelijke financieringsmethode is het omzetten van deze huurcontracten naar koopcontracten. Hiermee is volgens Harry van den Berg, secretaris van Groen Oeverrijk, een 100 procent financiering haalbaar.

www. facebook.com/groenoeverrijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 gisteren
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30