Bewoners zijn overlast meer dan zat

Algemeen 49 keer gelezen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Bewoners die in de flats van het Valeriusrondeel en Reviusrondeel wonen zijn de overlast meer dan zat. Onder meer tijdens een bewonersavond bij de ‘buren’ van sport- en Leisure centrum David Lloyd werden grote zorgen en angstgevoelens geuit. Ook op straat laten deze Capellenaren graag hun mening horen, maar dan wel voorzichtig. “Uit angst voor represailles.”

De drie flats nabij zwembad De Blinkert kijken uit op de goudkust, ‘s Gravenland en het centrum maar de bewoners voelen zich feitelijk tussen alle gebieden hangen. “Eigenlijk horen we nergens bij. Althans, zo voelen de meeste bewoners dat”, vertelt Capellenaar Ben. “Als je hier iets zegt over het gedrag van iemand kun je meteen en knal voor je kop krijgen. Hij wijst naar een berg afval. “Er zijn mensen die rotten alles zo maar op straat. Ik zie regelmatig eten langs mijn ramen naar beneden suizen. Komen wel ratten op af. Anderen gooien hun vuilnis zo maar op straat. Dat kan allemaal, want de meeste mensen voelen zich hier anoniem. Dat gevoel krijg je in een flat. Ik woon hier meer dan tien jaar maar ken maar een paar mensen. Oude bekenden zijn al vertrokken. Er wonen hier mensen die verkeerde mensen aantrekken. Het aantal inbraken is hoog. Bij één vrouw is al zes keer ingebroken.”

Ismail woont in de Valeriusflat nabij de Algerabrug. “Hier zitten we echt in een uithoek. De flats zijn op zich mooi, grote appartementen. De ene flat zou worden gesloopt en is verloederd. De andere flat wordt vooral bewoond door mensen die hun huis hebben gekocht. De vraagprijs tijdens de crisis was 125.000 en is nu anderhalve ton. Daar wonen best veel mensen die net zijn gescheiden. Die vetrekken ook weer na een paar jaar en hebben geen binding met de rest. Bij ons valt het dus wel mee met de overlast.”

In een locatiestudie van 3 juli staat dat de buurtindexscore voor de Reviusbuurt duidelijk lager is dan gemiddeld, zijnde 42 (tegen 45). De deelscore voor bevolking is nu de laagste in de gemeente: veel bijstandsuitkeringen, werkzoekenden en eenoudergezinnen en een laag opleidingsniveau. De gemeente doet nu onderzoek naar herontwikkeling van het gebied en wil het liefst woningbouw nadat het zwembad in 2018 wordt gesloten. Ook Havensteder erkent de problemen en wil zo mogelijk actie ondernemen. Bewoner John weet het wel: “Maak van de Reviusflat een 55-plusflat met ouderenvoorzieningen zoals een restaurant, gezellige ruimten en een supermarkt.”

“En op de plaats van De Blinkert mooie appartementen Dan knapt men onze buurt ook op, let maar op.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 21 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws gisteren
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 28 mrt, 13:04
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42