Bewoners zijn overlast meer dan zat

1 nov, 10:00 Algemeen 0 keer gelezen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Bewoners die in de flats van het Valeriusrondeel en Reviusrondeel wonen zijn de overlast meer dan zat. Onder meer tijdens een bewonersavond bij de ‘buren’ van sport- en Leisure centrum David Lloyd werden grote zorgen en angstgevoelens geuit. Ook op straat laten deze Capellenaren graag hun mening horen, maar dan wel voorzichtig. “Uit angst voor represailles.”

De drie flats nabij zwembad De Blinkert kijken uit op de goudkust, ‘s Gravenland en het centrum maar de bewoners voelen zich feitelijk tussen alle gebieden hangen. “Eigenlijk horen we nergens bij. Althans, zo voelen de meeste bewoners dat”, vertelt Capellenaar Ben. “Als je hier iets zegt over het gedrag van iemand kun je meteen en knal voor je kop krijgen. Hij wijst naar een berg afval. “Er zijn mensen die rotten alles zo maar op straat. Ik zie regelmatig eten langs mijn ramen naar beneden suizen. Komen wel ratten op af. Anderen gooien hun vuilnis zo maar op straat. Dat kan allemaal, want de meeste mensen voelen zich hier anoniem. Dat gevoel krijg je in een flat. Ik woon hier meer dan tien jaar maar ken maar een paar mensen. Oude bekenden zijn al vertrokken. Er wonen hier mensen die verkeerde mensen aantrekken. Het aantal inbraken is hoog. Bij één vrouw is al zes keer ingebroken.”

Ismail woont in de Valeriusflat nabij de Algerabrug. “Hier zitten we echt in een uithoek. De flats zijn op zich mooi, grote appartementen. De ene flat zou worden gesloopt en is verloederd. De andere flat wordt vooral bewoond door mensen die hun huis hebben gekocht. De vraagprijs tijdens de crisis was 125.000 en is nu anderhalve ton. Daar wonen best veel mensen die net zijn gescheiden. Die vetrekken ook weer na een paar jaar en hebben geen binding met de rest. Bij ons valt het dus wel mee met de overlast.”

In een locatiestudie van 3 juli staat dat de buurtindexscore voor de Reviusbuurt duidelijk lager is dan gemiddeld, zijnde 42 (tegen 45). De deelscore voor bevolking is nu de laagste in de gemeente: veel bijstandsuitkeringen, werkzoekenden en eenoudergezinnen en een laag opleidingsniveau. De gemeente doet nu onderzoek naar herontwikkeling van het gebied en wil het liefst woningbouw nadat het zwembad in 2018 wordt gesloten. Ook Havensteder erkent de problemen en wil zo mogelijk actie ondernemen. Bewoner John weet het wel: “Maak van de Reviusflat een 55-plusflat met ouderenvoorzieningen zoals een restaurant, gezellige ruimten en een supermarkt.”

“En op de plaats van De Blinkert mooie appartementen Dan knapt men onze buurt ook op, let maar op.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen gisteren
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30