Er is een nieuw rotondeprobleem in Capelle: fietsers die tegen het verkeer in rijden. Op de foto de rotonde Schonberglaan - Sibeliusweg.
Er is een nieuw rotondeprobleem in Capelle: fietsers die tegen het verkeer in rijden. Op de foto de rotonde Schonberglaan - Sibeliusweg.

Oh nee, weer een nieuw ‘rotondeprobleem’ in Capelle

8 nov, 14:00 Algemeen 0 keer gelezen

Capelle aan den IJssel - De gemeenteraad besloot vorig jaar om op alle rotondes de fietsers en steppers voorrang te geven ten opzichte van aanstormende auto’s. Waar voorheen vaak onduidelijk was of de fietser of automobilist voorrang had, is nu in de gehele gemeente eenduidigheid. Maar in ‘s-Gravenland zorgen mensen die op de Sibeliusweg in tegenovergestelde richting de Algerabrug fietsen voor gevaarlijke situaties.

Binnen de gemeentegrenzen heerste voor de zomervakantie veel onduidelijkheid op de rotondes. Op de Slotlaanrotonde werd menig fietser aangereden omdat de situaties jarenlang onoverzichtelijk waren. Daar werd de onveilige rotonde als eerste aangepakt. In onder meer ‘s-Graveland werd tijdens de bouwvakvakantie de voorrangssituatie op alle vijf de rotondes aangepast. En met succes. Capellenaar Guido Blok deelt een compliment uit aan de lokale politiek. “Als je eerst in Krimpen als fietser voorrang had en je daarna via ‘s-Gravenland naar metrostation Capelsebrug reed, moest je enorm wennen. In Krimpen hadden fietsers al voorrang. Aan de andere kant van de IJssel opeens niet meer. Er wordt vaak gemopperd op de lokale overheden, maar dit is een goed besluit geweest.”


Wie op een doordeweekse dag tussen vier en zes uur een kijkje neemt op de rotonde die de Schönberglaan en Silbeliusweg met elkaar verbindt, ziet dat de meeste fietsers nu vol vertrouwen over een rotonde rijden. Waar voorheen mensen soms brutaal voorrang namen en automobilisten soms enorm lieten schrikken, stoppen de voertuigen nu ruim op tijd. Maar een ander rotondeprobleem doet zich nu vaker voor dan voorheen. Een praktijkgericht onderzoek levert binnen die twee uur maar liefst 67 fietsers op die de rotonde linksom nemen en dus als het ware tegen het naderende fietsverkeer inrijden. Ook op een rustige zaterdagochtend nemen fietsers de kortste weg in plaats dat zij de rotonde volgens de regels rechtsom nemen. Opvallend bij deze tweede observatie is dat het gaat om 27 volwassenen die andere fietsers soms in hachelijke situaties brengen. Jos Baan uit Krimpen erkent desgevraagd dat hij deze overtreding elke dag maakt. “Ja, ik weet dat het verkeerd is maar ik moet de brug over en dan is het net even handiger en korter om het linker fietspad op de Sibeliusweg te kiezen, dus tegen het verkeer in dat van Krimpen afkomt. En ja, de automobilisten schrikken zich soms rot als ik linksom fiets. Dat zou ik ook hebben als bestuurder. Maar er is nooit iemand die controleert, dus dan blijf ik dit doen.” Ook bij andere rotondes doen zich regelmatig hachelijke situaties voor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30