Afbeelding

Column Gerard Vermeeren: Kijk op Capelle

Algemeen 35 keer gelezen

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren in de IJssel en Lekstreek (editie Capelle) van deze week.

Vanuit Krimpen kijk ik naar Capelle. Vanuit de molen kijk ik over het haventje uit op het Van Cappellenhuis. Het is laag water en het licht is schel. Het is pas voor de tweede keer dat we een tafeltje voor vier hebben in plaats van vijf.
De looplijnen van het personeel intrigeren me. De ene lijn komt voort uit attentie, terwijl de andere alleen functioneel is. Een klopje op de schouder tegenover een dienblad vol. De in het zwart geklede ober heeft voornamelijk vriendelijke looplijnen. Degene met een wit overhemd is vriendelijk en sjouwt zich rot.

Ik loop naar het havenhoofd en ruik de IJssel onder me. Twee oude dorpskernen op nog geen tweehonderd meter van elkaar, gescheiden door de Hollandsche IJssel.

Het mooie dorpsgezicht

De IJssel scheidt ook de Krimpenerwaard met de forenzenstad. De Algerabrug is de enige verbinding tussen Capelle aan de zuidoever en Krimpen aan de noordoever. De brug tussen de stuwen van de Stormvloedkering Hollandsche IJssel, die in 1954 de eerste Deltawerken vormde, is smal en daardoor al jaren een obstakel. Met name voor hen die in Krimpen aan den IJssel wonen of werken. Er is ook meer dat 0180 scheidt van 010. DCV - de Krimpense voetbalclub - wordt door Capellenaren gekscherend Door Capelle Versterkt genoemd. Dat was ten tijde dat DCV nog hoofdklasse speelde. Het laat zich raden wat de bijnamen waren voor CVV Zwervers en SVS. Dat vv Capelle al jaren hoofd- en topklasse en nu derde divisie speelt op ‘t Slot, steekt al jaren aan de overkant. Van oudsher is er rivaliteit.

Overeenkomsten zijn er ook in overvloed. Met de komst van de brug veranderde de populatie in Krimpen en met de komst van de metro die van Capelle. De drie vissen in het logo van beide gemeenten. Was in 2015 Capelle de groenste stad van Nederland, nu is Krimpen het. Maar het meest overeenkomstige is wel het mooie dorpsgezicht vanaf de overkant. Vanaf de molen naar het Van Cappellenhuis en vanaf het prachtige huis terug naar de molen.

Van de schrijver verscheen bij uitgeverij Boekscout.nl in september zijn tweede boek: ‘Een raar seizoen en een rare vogel’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 22 uur geleden
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20
Afbeelding
Fractie Capels Bewoners Belang officieel opgesplitst Nieuws 26 mrt, 12:06
• Jannes van der Heide.
Jannes van der Heide opnieuw benoemd tot tijdelijk wethouder Nieuws 26 mrt, 08:30