De oliebollenkraam van Salomon van Schaik ging vorig jaar in vlammen op. Maar Salomon staat er weer!(Foto: Cor Hulsbus)
De oliebollenkraam van Salomon van Schaik ging vorig jaar in vlammen op. Maar Salomon staat er weer!(Foto: Cor Hulsbus) Foto: Cor Hulsbus

Oliebollenbakker Salomon is er weer!

Algemeen 35 keer gelezen

Capelle aan den IJssel – Het is 13 december 2016. Salomon van Schaik is een uurtje naar de groothandel en bij terugkomst ligt zijn droom in duigen. Plotseling is de oliebollenbakker landelijk nieuws geworden. Zijn kraam bij metrostation Schenkel is in vlammen opgegaan. Nu, bijna een jaar later, wordt de 47-jarige meerdere malen per dag herinnerd aan die vervelende situatie. “Maar we zijn er weer en tot eind januari is het hier weer net een stamkroeg, ik heb constant gezellige mensen om mij heen.”

Door Cor Hulsbus

Vrijdagmiddag drie uur. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, de metro’s stoppen op honderd meter. Het interview met Salomon van Schaik verloopt uiterst moeizaam. Niet dat de verkoper geen antwoorden heeft, dat zeker niet. De immer gezellige karman toont interesse in elke klant en maakt met iedereen een gezellig kletspraatje. Citaten verzamelen levert na anderhalf uur slechts acht volzinnen op. Wel is duidelijk dat Salomon van Schaik geen barman maar een echte karman is. “Ja joh, het is hier net een stamkroeg. Ik ken de meeste klanten vrij goed, sommigen zelfs van naam.” En inderdaad, een dame met hoofddoek vertelt trots dat haar Syrische man dol is op Nederlandse oliebollen. Een bejaarde man vertelt dat de Surinamers in Schenkel gek zijn op de appelbeignets, oliebollen en berliner bollen. “Alle gebakken in gezonde arachideolie.”

Landelijk nieuws

Eindelijk heeft Van Schaik even tijd voor een terugblik op de vorige winter. “Mijn stagiair had vol goede bedoelingen de oven met een schuimspa willen ontdoen van restjes maar raakte per ongeluk de thermostaat. De oven raakte oververhit en de kar vloog in de fik. Weg omzet, weg mooie kar. Gelukkig kon ik na vier dagen iets tijdelijks regelen, maar het werd toch niet meer waar ik op had gerekend. Mensen lazen overal dat mijn kraam was afgebrand. Ik was opeens landelijk nieuws. In oktober kon ik gelukkig deze kar kopen en opnieuw beginnen.”

Intussen vraagt een vader met zoontje en dochtertje om een bananen-, choco- en nutellabol. Even later smikkelen de kinderen van hun lekkernij. Met volle mond mompelt het meisje: “De kinderen in de klas vonden de traktatie heerlijk.” Van Schaik lacht verlegen en is blij met het compliment. Even later rijdt het drietal langs met de auto. Het meisje zwaait en roept: “doei.” Karman Van Schaik is populair hier bij de metrohalte. Twee twintigers smikkelen ondertussen van hun bol. “Nog meer witte poeder jongens?” De twee kijken ‘Salo’ lachend aan. “Ja, in deze witte poeder hebben zij wel zin.” En zo gaat het van ‘s ochtends elf tot ‘s avonds acht uur. Beetje dollen en een gezellig praatje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 18 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15