Afbeelding
Foto: Rob Zantinge

Denksporters Capelle ‘claimen’ 4,5 ton van gemeente

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - De gemeente Capelle aan den IJssel geeft 5 miljoen euro terug aan de Capellenaren. Hiervoor richt zij een nieuw fonds op: het Denk- en Doe Mee! Fonds. Denksportverenigingen zien een mogelijkheid hun lang gekoesterde wens van een denksportcentrum in Capelle te realiseren.

Deze wens is bekend bij de gemeente en Sportief Capelle. In oktober 2015 vergaderde de gemeenteraad al over de mogelijkheid om in een van de voor-ruimtes van sporthal Schenkel een denksportcentrum te realiseren. “Nu de gemeente 5 miljoen euro aan de Capellenaren wil teruggeven, steekt de stichting Denksportcentrum Capelle i.o. haar vinger op”, zegt Jan Kromme, de voorzitter van de stichting.

Waarom een denksportcentrum?
We zien een denksportcentrum als een honk voor denksportverenigingen als schaken, dammen, mahjong, bridge en klaverjassen. Een buitensportvereniging van bijvoorbeeld 350 leden heeft sportvelden en een clubgebouw. De leden van onze initiatiefgroep vertegenwoordigen zo’n 700 denksporters. Dat zou nu al een bezetting van meer dan 100 denksporters per dag betekenen. En gezien het aantal denksportverenigingen kan dat zo maar oplopen tot het dubbele aantal.

Dat is de financiële kant, maar de maatschappelijke kant dan?
Het centrum moet een open karakter krijgen. In Frankrijk, bijvoorbeeld, hoef je geen lid te zijn van een bridgevereniging om te kunnen bridgen. Zoiets hebben wij ook voor ogen. Naast de vaste clubmomenten zijn er vrije inloopmomenten. Het moet een echt ontmoetingscentrum zijn. Iedereen is welkom: lid of geen lid!
Uit eigen ervaring weet ik hoeveel mensen ook buiten hun verenigingsleven om met elkaar hun “sport” beoefenen. Er ontstaan vriendenclubjes. En vergeet niet: lichaam en geest zijn een!
Het beoefenen van denksporten versterkt analytische vaardigheden, het abstraherend vermogen, planmatig denken en traint het geheugen. Daarom willen we ook het onderwijs benaderen om hun leerlingen cursussen, workshops of clinics bij ons te laten volgen. 

450.000 euro?
We vragen een eenmalig bedrag, dat we nodig hebben om een gebouw aan te passen, zeg maar te verbouwen, en geschikt te maken voor denksporten. De exploitatie van het denksportcentrum nemen wij voor onze rekening.

Een gouden kans?
Niet alleen voor de denksportverenigingen, maar ook voor Capelle. Daarvan ben ik overtuigd. Een gouden kans die we graag verzilverd zien worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 21 uur geleden
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04