De emotionele rentree van ‘Opa Rick’

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - Het tafereel ontroert. ‘Opa Rick’ met zijn kleinkinderen op de tennisbaan. En dat na een lange periode waarin de gevolgen van een bromfietsongeluk zijn loeven en dat van zijn familie overhoop hadden gegooid.

Door Jan Timmer

“Ik ging nog even wat boodschappen doen op de vooravond van onze vakantie”, vertelt Rick Balkhoven (66). “En toen werd ik geschept door een auto.” De gevolgen waren serieus. Balkhoven lag zes weken in coma in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Zijn familie leefde tussen hoop en vrees.Toen Rick Balkhoven weer bij kennis kwam werd duidelijk dat hij aan het begin stond van een lange periode van revalidatie. Die vond plaats in Rijndam en Rijckehove. “Omdat sporten een bijdrage kon leveren aan herstel is bekeken of er op dat vlak mogelijkheden lagen”, vertelt Ed Hagens, sportconsulent van Sport MEE. “Rick vertelde me dat hij vroeger veel gesport had. Voetbal, atletiek, tennis. Die laatste sport leek me geschikt om hem aan te bieden in aangepaste vorm. Degene die dat het beste aan kon bieden had ik snel gevonden: Hans Levering van Tennisschool Major.”

“Ik was meteen enthousiast”, zegt Levering. “Ik wilde Rick graag helpen en ik ben een type dat altijd in mogelijkheden denkt en veel minder in beperkingen. Op 23 oktober zijn Rick en ik voor het eerst samen de baan opgegaan. Sindsdien zie ik wekelijks vooruitgang. Dit is zo mooi om mee te maken en te begeleiden!”

Zaterdagmiddag organiseerde Hans Levering speciaal voor ‘Ope Rick’ een sportief verrassingsfeest op aan 14 van het tenniscomplex van TC Capelle. Rick’s vrouw, kinderen, schoondochters, kleinkinderen en mensen die hem geholpen hebben bij zijn herstel, waren daarbij aanwezig. Er waren cadeaus en mooie woorden. En tranen. “Het is een emotioneel moment om hier te staan”, sprak Rick Balkhoven. “Er is zoveel gebeurd he. Deze dag is een volkomen verrassing voor me. Ik heb moeilijke tijden gehad en nog altijd is het niet gemakkelijk. Ik zal moeten leren omgaan met mijn beperkingen. Maar dat ik terug ben op de tennisbaan maakt heel veel goed.”

Een stukje verderop houden Rick’s schoondochters Susanne en Sabine het niet droog. Logisch, want ook zij hebben, net als de rest van de familie, een zware periode achter de rug. “Het was vreselijk zwaar en heel intensief voor alle betrokkenen”, sprak Susanne. “Maar we zijn zó dankbaar voor wat er de laatste tijd is gebeurd. Als door een wonder is onze schoonvader gekomen tot waar hij nu is. Wie had ooit verwacht dat hij weer in zijn trainingspak rond zou lopen en een balletje zou slaan?! We hebben diep respect voor hem én voor de mensen die hem zover hebben gebracht; zijn fysiotherapeuten, Ed Hagens van Sport MEE en Hans Levering. Ze steken allemaal zoveel energie en liefde in hem, het is eigenlijk onbeschrijflijk mooi.”
“Dat ís het ook”, glimlacht Hans Levering. “En het geeft ongelooflijk veel voldoening als je met Rick werkt. “Hij haalt het beste in me boven als trainer, ha ha! Hij leert me creatief te zijn en in oplossingen te denken. Deze samenwerking is prachtig. Deze dag ook. Ik heb hem met plezier georganiseerd.”

In het zonnetje

Rick Balkhoven werd op aller mogelijke manieren in het zonnetje gezet zaterdagmiddag op het complex van TC Capelle. Namens het bestuur kreeg hij een jaar gratis lidmaatschap, van Tennisschool Major ontving hij een serie gratis tennislessen en er was een gloednieuwe Wilson-racket voor de 66-jarige doorzetter. Ook mooi waren de speeches die hem ten deel vielen. Zoals die van één van de zonen van tennisleraar Hans Levering. Ontroerend was daarnaast dat de kleinkinderen van Rick Balkhoven met hun opa op de baan stapten om een balletje te slaan. Kortom: een topmiddag daar op het tennispark aan de noordkant van sportpark Schenkel. Pure reclame voor de tennissport én een stimulans voor iedereen die wil knokken na ernstige tegenslag.

Dat TC Capelle een warme tennisclub is bewijzen de ‘pensionado’s van de maandag en de donderdag’. Zij hebben bij het bestuur en Hans Levering aangegeven met alle liefde als sparringpartner te willen fungeren voor Rick Balkhoven. Een mooi gebaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 12 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15