Piepers bij metro-overgang zorgen voor onveilige situaties

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - Een bezoek aan de oliebollenkraam Schenkel levert niet alleen een leuk verhaal (stond in krant vorige week), lekkere bollen en een gezellig praatje op. De op honderd meter gelegen metro-overgangen zorgen namelijk voor enkele bloedstollende schrikmomenten. Met regelmaat piepen vooral jonge mensen nog net onder de al dalende of gesloten slagbomen door om voor de naderende metro de overzijde van de overgang te bereiken. Oliebollenverkoper Salomon van Schaik vreest binnenkort het eerste slachtoffer. “Het is wachten op de eerste dode.”

Door Cor Hulsbus

Wachten voor een spoorwegovergang is de normaalste zaak van de wereld. Waarom nog een groot risico nemen, als het sein al op rood staat? Bij de metrostations Schenkel en Alexander maken elke dag duizenden Capellenaren gebruik van de overgang. Ook op de weg naar het IJsselland ziekenhuis staan slagbomen maar daar is minder wandelverkeer.

De situatie bij Schenkel is het gevaarlijkst. Met enige regelmaat hoort oliebollenbakker Salomon van Schaik het loeiende alarm van een naderende metro. “Elke keer weer schrik ik me te pletter. Dan kijk ik toch even wat er aan de hand is en dan zie je iemand al dan niet lachend onder de slagbomen ‘piepen’. Sommigen lijken het voor de kick de doen, anderen lijken haast te hebben. Vaak hoor je dan door de luidsprekers de bestuurder allerlei verwensingen uiten. Ja, dat kan ik me heel goed voorstellen. Die mensen schrikken zich te pletter als er opeens iemand nog snel oversteekt.”

En inderdaad. Op het perron van metrostation Schenkel staat een RET’er te wachten op de metro. De man, die liever niet met zijn naam in de krant komt, zegt collega’s te hebben zien wegkwijnen nadat zij iemand hadden aangereden. “Wat denk je dat het met een bestuurder doet als iemand zich al dan niet bewust voor een metro of trein stort? Dat blijft je als bestuurder toch heel je leven lang bij. Die momenten kun je niet uit je gedachten bannen. Het is verschrikkelijk. Ik erger me soms kapot aan dat roekeloze gedrag. Het zijn niet alleen scholieren hoor. Ook volwassenen nemen het risico maar hebben niet door dat er ook een metro van de andere kant kan komen. Of ze hebben van die oordoppen in of op en ja, dan hoor je ook geen metro aankomen.”
Even later is het weer zo ver. Drie pubers stappen lachend onder de al dalende slagbomen door. Enkele automobilisten zien het hoofdschuddend aan. Salomon van Schaik verzucht wederom. “Het is zo gevaarlijk. Binnenkort gaat het een keer goed fout.” De RET is om een reactie gevraagd maar heeft nog niet gereageerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage gisteren
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20