De Kiss & Ride zone bij de drie  basisscholen in Capelle. (Foto: Cor Hulsbus)
De Kiss & Ride zone bij de drie basisscholen in Capelle. (Foto: Cor Hulsbus) Foto: Cor Hulsbus

‘Kiss & Ride’ of ‘Stop en parkeren’?

Algemeen 57 keer gelezen

Capelle - De verkeersveiligheid nabij de drie basisscholen Montesorrischool Capelle, De Klimop en PCB De Horizon is in het geding. De gemeente heeft in augustus een speciale Kiss & Ride-zone aangelegd nabij de scholen maar ‘die functioneert voor geen meter’. Ouders trekken nu aan de bel en vragen om passende maatregelen. “Dit kan zo niet langer. De Horizon-school is een groot stuk plein kwijt maar de situatie is nu onhoudbaar geworden. Mensen zetten hun auto op slot en brengen hun kind naar binnen. Dat is niet de bedoeling.”

Door Cor Hulsbus

Verontruste ouders ergeren zich mateloos aan het gedrag van andere ouders, zonder specifiek naar een van de drie scholen te wijzen. Een bezorgde en boze moeder nam contact op met de krant maar wil niet met haar naam in de krant. “Nee, straks komen ze allemaal naar mij toe. Ben ik de verrader. Maar de situatie is gewoon zorgelijk. Het verkeer komt nu van meerdere kanten en de kinderen moeten constant om zich heen kijken. We hebben het hier wel over kleine (basisschool-)kinderen.”

Nelly Bakker (PCB De Horizon) (h)erkent de problemen en is zelf enorm actief om dit probleem op te lossen. “Wij hebben eerst wekenlang aandacht voor dit probleem gevraagd via de weekbrief, nadien vier weken lang ouders aangesproken, maar sommigen zetten de auto gewoon uit en lopen een van de scholen in. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van deze zone. De Roerdomplaan is sinds augustus in twee richtingen open terwijl het tot de zomer een doorlopende ‘straat’ was. De gemeente had een prima oplossing bedacht met de afzetzone maar in de praktijk werkt het dus niet. Er zijn al handhavers geweest en de politie deelde bekeuringen uit hetgeen weer tot agressieve situaties leidde.”

Evelyne Derks van de naastgelegen Montessorischool heeft minder last van de problemen. “Onze school staat aan de Reigerlaan en telt 350 leerlingen. Een aantal wordt voor de deur afgezet, anderen komen op de fiets. Alle drie de scholen gaan om half negen aan, dus dan komt alle verkeer tegelijk de buurt in. We proberen als school wel oplossingsgericht mee te denken.”

De gemeente laat weten dat de Kiss & Ride-zone afgelopen zomer is aangelegd voor de veiligheid van de kinderen. “Bewoners en directeuren van alle betrokken basisscholen zijn hierbij intensief betrokken. Een ‘Kiss & Ride’ zone is geen extra parkeerplaats, maar een zone waar ouders hun kinderen kunnen afzetten om daarna direct weg te rijden. Voor de veiligheid van de kinderen kunnen ouders die op de zone toch parkeren rekenen op een verkeersboete van Handhaving of politie. Later deze maand is er overleg met de schooldirecties.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 5 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws gisteren
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55