In gesprek met mevrouw Moonen. (Foto: Birgitta van Vlaanderen)
In gesprek met mevrouw Moonen. (Foto: Birgitta van Vlaanderen) Foto: Birgitta van Vlaanderen

Leven als een prinses in Hospice IJsselOever

Algemeen 42 keer gelezen

Capelle - Na maanden hard werken opende hospice IJsselOever gevestigd aan de Steenloperstraat afgelopen november de deuren voor inwoners van Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, de Krimpenerwaard, Rotterdam en de omringende regio’s. Mevrouw Moonen (71) uit Capelle is de eerste bewoner.

Hospice IJsselOever is een initiatief van hospice IJsselThuis in Nieuwerkerk waarmee op organisatorisch vlak wordt samengewerkt. Hospice IJsseloever biedt naast hospicezorg voor vier bewoners ook de mogelijkheid om vrijwilligers thuis te laten komen ter ondersteuning van familie of naasten of als het thuis te zwaar wordt is tijdelijk logeren mogelijk in het hospice.

Mevrouw Moonen (71) uit Capelle Schollevaar is de eerste bewoonster van het nieuwe hospice. Na een periode doorgebracht te hebben in een zorgpension heeft ze ervoor gekozen om haar laatste levensfase in hospice IJsselOever door te brengen. “Ik wist wat het betekende om in een hospice te verblijven”, vertelt ze. “Een vriendin van mij is overleden in hospice IJsselThuis. Daar was de zorg ook geweldig. Ik voel me bevoorrecht op deze manier dood te mogen gaan. Ik ben daar heel nuchter in.”
De modern ingerichte kamer waarin mevrouw Moonen verblijft, biedt genoeg ruimte en privacy om familie en vrienden te ontvangen. “Het voelt als een echt thuis. Het is typisch maar ik mis mijn woning helemaal niet. Ik ben in een warm bad terechtgekomen. De mensen hier doen alles voor me, het is gewoon geweldig. Ik ben blij dat ik op deze manier vertroeteld word. Ik voel me een prinses!”

Hospice IJsselOever heeft naast goed getrainde zorgvrijwilligers ook kookvrijwilligers die elke avond voor de bewoners ‘Liefdevol koken’. Liefdevol koken betekend dat elke bewoner ‘s middags mag opgeven wat hij of zij ’s avonds wil eten. Al naar gelang het aantal bewoners worden verschillende gerechten klaargemaakt, uniek in een hospice. Mevrouw Moonen spreekt haar bewondering uit over de kookgroep: “Elke avond aparte maaltijden maken is best moeilijk!”

Intussen heeft hospice IJsselOever drie bewoners die naast de ondersteuning door vrijwilligers ook worden bijgestaan door thuiszorg, een huisarts en een nachtverpleegkundige. Heb je naar aanleiding van dit interview vragen of wil je je aanmelden als vrijwilliger dan kun je contact opnemen via de website www.hospiceijsseloever.nl of mailen naar: info@hospiceijsseloever.nl. Voor direct contact kun je de coördinatoren van het hospice bereiken op telefoonnummer: 06 2098 5151.
Natuurlijk is hospice IJsselOever ook te vinden op Twitter en Facebook!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 19 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 20 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35