Nikki ten Zijthoff behartigt de belangen van kinderen in de Florabuurt. (Foto: Margriet van Dam)
Nikki ten Zijthoff behartigt de belangen van kinderen in de Florabuurt. (Foto: Margriet van Dam) (Foto: Margriet van Dam)

‘We moeten het met zijn allen doen’

  •   keer gelezen

Capelle - Nikki ten Zijthoff is kinderbuurtcoach in de Florabuurt in Capelle. Met haar blikken we even terug op dit jaar en kijken we vooruit naar volgend jaar.


Door Margriet van Dam

Nikki is 31 jaar en woont met partner en dochter in Waddinxveen. Zij is kinderbuurtcoach bij Stichting Welzijn Capelle. “Mijn werk bestaat uit twee onderdelen”, legt ze uit. “Als kinderbuurtcoach behartig ik de belangen van kinderen tot 12 jaar en de andere tak is het coördineren van de Vreedzame Wijk. Dat tweede is de afgelopen maanden veel werk geweest. Met een collega uit de Hoekenbuurt heb ik een opleiding gevolgd om vanaf januari de trainingen Vreedzame Wijk te kunnen geven, zodat iedereen die wat in de wijk doet, de taal van Vreedzaam gaat praten. Het is een programma dat begonnen is met Vreedzame School. Kinderen leren hoe ze met elkaar om moeten gaan, hoe ze conflicten zelf constructief kunnen oplossen zonder dat er een leerkracht in bemiddelt. Kinderen leren: we horen bij elkaar, we lossen conflicten op en we zijn allemaal verschillend. Wat ze op school daarin leren, trekken we door in de wijk. We zijn een beetje geïndividualiseerd, maar niet alleen het ‘ik’ is belangrijk, we moeten het met zijn allen doen. Dat willen we kinderen, maar ook de volwassenen die met hen werken, meegeven.”

Knuffel

Nikki werkt in het Buurthuis De Wel aan de Bongerd, bij het Wijkteam en soms op de scholen. “Ik kan met mijn laptop overal neerploffen waar ik nodig ben”, zegt ze. “Ik kan wel zeggen dat ik de leukste baan heb van Nederland. De kindjes leren mij steeds meer kennen. Als er iets is tussen kinderen, kijk ik wie er kan helpen. Ik twitter soms over de leuke dingetjes die gebeurd zijn.”

“Het belangrijkste van dit jaar vond ik de opleiding om mensen te trainen voor de Vreedzame Wijk”, noemt Nikki op. “Het leukste is dat kindjes mij herkennen, met hun verhalen naar me toe komen en af en toe een knuffel komen halen. Ook mooi is dat ik vrijwilligers zie groeien.”

Gevochten

In 2018 gaat de Vreedzame Wijk steeds verder uitgerold worden. De Supermoeders organiseren op de woensdagmiddag weer activiteiten en andere uitstapjes en het project Politiekids gaat door. Verder zijn er moeders die in de meivakantie iets willen organiseren. Nikki: “Op straat spreek ik de kinderen aan en zo hoor ik waar ze tegenaan lopen. Ze missen bijvoorbeeld een goede speelplek. Ook hebben kinderen in deze wijk veel ruzie en dan wordt er gauw gevochten. Dat geven ze zelf aan. Met de Vreedzame Wijk gaan ze leren hoe het anders kan.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten