Een vos loopt langs de Burg. van Beresteijnlaan.
Een vos loopt langs de Burg. van Beresteijnlaan.

Vossen in Capelle: Welkom of niet?

Algemeen 128 keer gelezen

Capelle - Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC) schrijft regelmatig over de natuur in Capelle. Deze keer gaat het artikel over vossen.

Al enige jaren bivakkeren er vossen in Capelle. Vele waarnemingen komen bij ons binnen: Schollebos (paartje met jongen), Oostgaarde (paartje met 6 jongen), maar ook diverse incidentele waarnemingen van vossen door heel Capelle, tot in het centrum toe. Het is niet geheel duidelijk hoe groot het vossenbestand in Capelle is, maar het is niet onwaarschijnlijk dat er minstens 2 paartjes zijn. De vos is verder ruim aanwezig in Hitland, Kralingse Bos en Rottemerengebied, dus wijd verspreid in onze regio.

Van oudsher heeft de vos een slechte naam: verspreider van hondsdolheid en vossenlintworm – en ja, als het kan vreet hij uw kippen op als deze loslopen. Ook bij de achteruitgang van de weidevogels zou de vos een rol spelen, maar hoe groot die rol is, daarover zijn wetenschappers het nog niet eens.

Positieve kanten

Zelden lezen we iets over de positieve kanten van de vos. De vos reguleert mede het bestand van konijnen en andere knaagdieren. Het aantal konijnen is in Capelle mede door de vos drastisch afgenomen. Konijnen ondergroeven de taluds bij Algerabrug en Brienenoordbrug. Voorheen werden de konijnen daar bejaagd met afgerichte fretten (”fretteren”). Met de vos als natuurlijke predator is dit niet meer nodig.

De vos is tegenwoordig weer min of meer vogelvrij verklaard en er wordt weer al dan niet legaal volop op gejaagd. Of dit slim is? Vossen zijn sterk territoriaal. Open gevallen territoria worden snel door andere vossen in bezit genomen. Bij massaal afschot zou dit een algehele verschuiving van de vossenpopulatie tot gevolg hebben: buitenlandse vossen nemen dan onze vossenterritoria over met juist het gevaar van insleep van hondsdolheid en vossenlintworm (allebei dodelijk voor mensen, maar in Nederland niet voorkomend).

Kijk ook eens op www.natuurvriendencapelle.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 14 uur geleden
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00