Teuni van Wijngaarden was jarenlang bestuurder van De Zellingen. Vanaf 2010 deed ze dat alleen. Onder De Zellingen vallen de zorgcentra Rijckehove, Crimpenersteyn en Meander.
Teuni van Wijngaarden was jarenlang bestuurder van De Zellingen. Vanaf 2010 deed ze dat alleen. Onder De Zellingen vallen de zorgcentra Rijckehove, Crimpenersteyn en Meander. Foto: Thea van der Raaf

Mijn wens is een vleugel waar mensen in en uit kunnen vliegen

Algemeen 39 keer gelezen

Ze is onder aan de ladder begonnen en nu gaat ze als bestuurder van De Zellingen met pensioen. Teuni van Wijngaarden wijdde haar gehele werkzame leven met hart en ziel aan de zorg. Vrijdag 20 april neemt ze afscheid.

Door Thea van der Raaf

CAPELLE/KRIMPEN - Maar liefst vijftig jaar werkt Teuni van Wijngaarden in de zorg. Ze was vijftien jaar toen ze in het ziekenhuis ging werken en al op haar twee en twintigste was ze leidinggevende. Toch besloot ze te solliciteren naar een baan in de thuiszorg.

Teuni: “De thuiszorg is zo’n mooie zorgverlening. Daar lag voor mij de basis voor goede zorg. Je komt alle aspecten tegen in de thuiszorg. Je ziet van dichtbij hoe iemand omgaat met zijn ziekte. Destijds moesten we enorm zoeken en soebatten om iets voor elkaar te krijgen, zoals aanpassingen in huis vanwege een rolstoel. Nu wordt dat als een recht gezien.”

Wens in vervulling

Teuni was hoofdwijkverpleegkundige in Capelle in een tijd dat er snel wijken bijkwamen. Aan haar de taak om die groei op te vangen. Ze had niet alleen de verantwoording voor ouderen, maar ook voor het consultatiebureau. Feitelijk zorgde ze voor iedereen van 0 tot 100 jaar.

“Mijn wens was om de thuiszorg te verbinden met verpleeghuizen en zorginstellingen in de omgeving, een keten van tijdelijke en definitieve zorg op elkaar afgestemd. Ik vond daarbij gehoor bij de Capelse Verpleeghuizen (De Meerhorst en Ichthuskliniek), nu ondergebracht in Rijckehove.

“Later sloten Crimpenersteyn (Krimpen a/d IJssel) en De Meander (Zuidplas) zich hierbij aan. Rondom deze fusie, waarbij De Zellingen ontstond, is ook het afasiecentrum opgericht. Dat mijn wens in vervulling ging, vervulde mij met blijdschap. Zo wordt door De Zellingen de juiste zorg op de juiste plek geboden.
Mijn wens voor de toekomst is een vleugel waar mensen in en uit kunnen vliegen.

Opvang voor als het nodig is, om daarna weer naar huis te gaan wanneer het kan. In onze missie en visie staat ‘geluk’ genoemd. Wij willen naar ons vermogen geluk toevoegen aan het leven van onze cliënten. Het gaat daarbij vooral om de kleine dingen die het leven kunnen veraangenamen.

Teuni van Wijngaarden werkte vijftig jaar fulltime. “Ik had niet vooraf bedacht dat ik fulltime zou werken, maar voelde mij wel altijd verantwoordelijk. Ik ben overtuigd fulltimer en vond dat ik met zo’n verantwoordelijke baan altijd te bereiken moest zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 14 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15