Afbeelding

Bijeenkomst Verandering, Verlies en Veerkracht

Algemeen 35 keer gelezen

Capelle - Op 21 februari jl. organiseerde Welzijn Capelle de bijeenkomst Verandering, Verlies en Veerkracht. Een bijeenkomst speciaal voor Capellenaren die langdurig zorg dragen voor een ander. Het thema was: Hoe gaan mantelzorgers om met voortdurende verandering in hun situatie? Dineke Schaaphok en Gerda Schuurmans van Welzijn Capelle waren de gespreksleiders.

De middag begon met het terughalen van eerdere ervaringen rondom verandering. Veranderingen horen bij het leven. Sommige veranderingen zijn positief en geven vreugde. Andere veranderingen hebben te maken met verlies en geven verdriet. In beide gevallen moet men zich aanpassen aan een nieuwe situatie. Bij de elf (oud) mantelzorgers die aanwezig waren bij de bijeenkomst, ging het om een verandering in de gezondheid van hun naaste. De bijeenkomst was voor deze groep niet alleen een mogelijkheid om informatie in te winnen, maar kregen ook de gelegenheid hun verhaal of ervaring met lotgenoten te delen. Eén van de aanwezigen was maar liefst 21 jaar mantelzorger voor zijn vrouw. Hoe doen mantelzorgers dat? Dineke Schaaphok, coördinator Mantelzorg gaf antwoord op deze vraag: “Mantelzorgers zeggen vaak dat ze ‘gewoon doorgaan’. Ze passen zich aan, aan de situatie, zijn meer bezig met degene voor wie ze zorgen dan met hun eigen proces. Ze staan niet stil bij hun eigen verdriet totdat het te veel wordt.”

Ga op zoek naar een moment voor jezelf
Gerda Schuurmans is maatschappelijk werker en volgde een opleiding rouwverwerking. Zij sloot de middag af met tips om als mantelzorger veerkracht te behouden. Eén van de tips was om op zoek te gaan naar wat je gelukkig maakt. Zoals een rondje fietsen, lid worden van een wandelgroep of zoals één van de aanwezigen vertelde: “Ik ga elke dag een uurtje naar het ‘ouwe lullen’ bankje , om bij te kletsen met oude jeugdvrienden.” Juist wanneer deze momenten niet meer kunnen, is het volgens Gerda belangrijk om als verzorgende aan de bel te trekken.

Aanmelden als mantelzorger
Ook mantelzorger en behoefte aan ondersteuning? Meld u dan aan als mantelzorger bij Welzijn Capelle. Dit kan door het invullen van het aanmeldformulier op de website www.welzijncapelle.nu of door het opvragen van een aanmeldformulier bij het Servicepunt Mantelzorg via 010 - 264 02 20.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 21 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 22 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35