Niet zelf naar de bibliotheek? Dan komt de bieb bij u thuis!

Algemeen 53 keer gelezen

Voor wie niet naar de bibliotheek kan komen is er de Bibliotheek aan huis, een dienst van de bibliotheek waarbij een vrijwilliger boeken bij de klant thuis brengt, bijvoorbeeld in een ziekte- of winterperiode. Die dienst is gratis, iedereen met een Standaard bibliotheekabonnement kan ervan gebruikmaken.

Deniece Wildschut

Capelle - Mevrouw Van der Meijden krijgt bijvoorbeeld Tineke de Kruis op bezoek met haar gewenste boeken. En meer dan dat. “Ik vind het héérlijk!”, antwoordt mevrouw Van der Meijden op de vraag hoe zij de Bibliotheek aan huis ervaart.

Een band met de bibliotheek heeft zij dan ook wel. “Ik heb er gewerkt, in Rotterdam. Administratief hoor, maar wel tussen de mensen. Dan moest ik de catalogus in orde houden. Ik heb dat ongeveer 12 jaar gedaan. Toen ging ik met pensioen.” Ze grinnikt geamuseerd: “Ik ben een dure, dit jaar word ik 97!”

Stapel boeken

Naar de bibliotheek komt zij inmiddels niet meer. “Buiten kom ik met de kinderen, die me gelukkig heel vaak opzoeken. Ik heb het goed voor elkaar. Maar ik kom dus echt geen boeken meer halen. Nu komt Tineke gezellig, dat is ook fijn.”

Tineke de Kruis bezoekt mevrouw Van der Meijden alweer drie jaar. Op tafel ligt een verse stapel boeken. Ze leest echt moderne boeken, vertelt Tineke. “Ja, échte boeken lees ik graag! Geen boeren romannetjes.” Tineke schiet in de lach; ze kent mevrouw Van der Meijden inmiddels goed. “En ook niet over de oorlog, hè?” vervolgt ze. “Nee ook niet over de oorlog, die heb ik al meegemaakt.”

Mevrouw Van der Meijden laat zich graag verrassen, maar soms heeft ze verzoekjes. “Dan zegt ze ‘breng dat boek eens voor me mee, wil je?’ Leuk hoor!” “Dat je bij de leeskring zit scheelt ook”, vindt mevrouw Van der Meijden, doelend op de leesclub van de bibliotheek.

Detectives

Een favoriete auteur heeft ze dan ook niet. Ze bestudeert de stapel boeken, die Tineke net voor haar heeft meegebracht. “Dit vind ik mooi”, zegt ze, wijzend op een boek van Anna Enquist, “maar dit ook”. Spijkerschrift, Kader Abdolah.

“En ze brengt ook altijd een paar detectives voor me mee, ter afwisseling. Maar dat hele enge, van Stephen King, daar houd ik niet van hoor!”

Tineke de Kruis en mevrouw Van der Meijden zijn een goede match. Tineke komt niet ‘even gauw’ de boeken brengen. “Ze blijft een heel tijdje zitten!” vertelt mevrouw Van der Meijden. Meer weten? Bel met Miranda van der Meer: 010 450 32 44.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 7 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws gisteren
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15