De Prunus cerasifera Nigrum (Rode kerspruim).
De Prunus cerasifera Nigrum (Rode kerspruim).

Natuur in Capelle: Heerlijk, alles staat weer in bloei!

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC) schrijft regelmatig over de natuur in Capelle. Deze keer gaat het over bloeiende bomen en struiken. Het is voorjaar!

Na de winterkoude in de afgelopen weken, bloeien er nu allerlei bomen en struiken. Het gaat om ‘buitenlanders’ als de winterkers en de winterkamperfoelie, maar ook om inheemse struiken als de kerspruim, gele kornoelje en gaspeldoorn. De hazelaars en elzen, notoire producenten van hooikoortspollen, zijn al uitgebloeid. Maar binnenkort komen de berkenkatjes, waarvan hooikoorts-patiënten vaak ook last hebben.

De inheemse gele kornoelje begint inmiddels uitbundig te bloeien op het kale hout. Nu het warmer is geworden, worden de struiken helemaal geel, duidelijk opvallend tussen de verder nog kale bomen en struiken. Ze zijn overal in bosplantsoenen en ook in het Schollebos te vinden. In de nazomer komen er kleine pruimachtige, eetbare maar zurig smakende vruchten aan, heel geschikt om jam van de maken.

De meeste winterbloeiende bomen en struiken zijn afhankelijk van windbestuiving en bloeien daarom als er nog geen blad is. Ze hebben opvallende mannelijke katjes, groengeel (wilgen), lichtgeel (hazelaar) of rood (els, populier) en kleine onopvallende vrouwelijke bloempjes, niet meer wat kleine stamperdraadjes uit een knop. Dit noemen we eenhuizige soorten.
Alleen wilgen hebben ook opvallende vrouwelijke katjes, zij het aan een andere boom, want ze zijn tweehuizig. De gele kornoelje en kerspruim hebben echte bloempjes met stampers en meeldraden. Ze zijn erg belangrijk voor de eerste bijen en hommels, meestal koninginnen, op zoek naar een geschikte plek om een kolonie te beginnen.

Bladdragende struiken als de winterkamperfoelie en de vleesbes moeten het ook hebben van de weinige in het voorjaar al vliegende insecten. Om ze te lokken verspreiden de bloemen een intense zoete geur. Al die vroeg bloeiende bomen, struiken en ook bollen maken ons blij en kondigen het voorjaar aan.

Meer weten of reageren?

Wil je meer weten over Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC)? Kijk dan ook eens op www.natuurvriendencapelle.nl. Reageren op een artikel kan door te mailen naar info@natuurvriendencapelle.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 20 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 28 mrt, 13:04
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42