Leerlingen van basisschool De Horizon aan de Roerdomplaan maken een plattegrond voor een vakantiepark. (Foto: Margriet van Dam)
Leerlingen van basisschool De Horizon aan de Roerdomplaan maken een plattegrond voor een vakantiepark. (Foto: Margriet van Dam) Foto: Margriet van Dam

Rekenen kan best heel leuk zijn weten ze op pcb De Horizon

Algemeen 46 keer gelezen

Capelle - Een vakantiepark bedenken, de huizen ontwerpen en inrichten met meubels. Daarvoor zijn berekeningen nodig. Hiermee hielden kinderen van beide locaties van basisschool De Horizon zich vorige week bezig tijdens de Grote Rekendag.

Groep 7 en 8 aan de locatie Roerdomplaan zijn bezig met de inrichting van een huis. “Wat je later in je huis wilt, moet je ontwerpen en tekenen”, vertelt een jongen. Hoe hij het uitrekent? Hij houdt een liniaal omhoog. “Zo kan ik het uitrekenen. Kijken hoeveel centimeter het is.” Groep 5 en 6 werken aan een grote plattegrond. “Dit is een plattegrond van een stuk grond dat we hebben geërfd van tante Mien”, legt de juf uit. “Die gaan we inrichten als een vakantiepark.” Een meisje heeft net een paar bomen opgeplakt. “Een sauna moet er echt bij, vind ik. Die komt tussen de huisjes te staan.” Groep 3 en 4 zijn onder meer bezig met een dominorekenspel en twister met cijfers. Groep 1 en 2 zijn nog niet aan het rekenen, maar leren bijvoorbeeld wel het verschil zien in afstand tussen balletjes en een pion.

“We begonnen de dag op een hele leuke manier”, vertelt directeur Nelly Bakker. “Kinderen hadden een foto van hun huisnummer gemaakt en zijn vanochtend op het schoolplein op volgorde van hun huisnummer gaan staan. Sommigen wisten het nummer niet eens uit hun hoofd, ze kennen hun deur. Dus dat was ook een stukje bewustwording. Waar wij heel erg mee bezig zijn: hoe maak je rekenen nu betekenisvol? Waarom moeten kinderen tafels leren of waarom moeten ze oneven en even getallen leren? Vandaag hebben we laten zien dat als je postbode of koerier bent, het wel handig is als je weet aan welke kant van de straat de even en oneven nummers zitten. Als een kind weet waarom hij iets moet leren, wordt zijn motivatie ook groter. Kinderen hebben soms geen zin om omtrek of oppervlakte te meten, dan zitten ze te zuchten en te steunen. Dan kan je de vraag stellen ‘Wil je later een huis? Ga je kiezen voor laminaat of vloerbedekking? Hoeveel heb je dan nodig?’ Zo maak je rekenen betekenisvol.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 23 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20