Hazen en vossen delen met Pasen cadeautjes uit in Capelle

Algemeen 42 keer gelezen

Capelle aan den IJssel - Wie komende Eerste Paasdag in Capelle aan den IJssel verblijft en mee helpt zoeken naar gelukseieren, kan gratis fraaie en zelfs grote cadeaus verdienen. De wereldwijd opererende organisatie PBS (Positive Behaviour Supporters) is door enkele Capelse organisaties getipt om het goede gedrag van de meeste Capellenaren te komen belonen.

Door Cor Hulsbus

“En dat doen we graag. Paashazen en verklede mensen verstoppen gelukseieren en delen cadeautjes uit in alle wijken van deze gemeente”, aldus de Ien Lipra. Ze heeft een Friese achtergrond, groeide op in Capelle en emigreerde naar Canada en werd daar multimiljonair. In dat land startte zij lesprojecten op waarbij kinderen die ongepast gedrag vertoonden met positieve feedback en kleine presentjes werd aangeleerd om goed gedrag te vertonen.

“Dat mondde vervolgens uit in een internationale lesmethode voor schoolteams en sportverenigingen. Kinderen willen allemaal positieve aandacht. Ze willen er toe doen. Het gevoel hebben er bij te horen. Vandaar ook dat sites als Facebook zo populair zijn. Likes verzamelen.

Ik kreeg de afgelopen maanden van enkele politici het verzoek eens lezingen te houden op Capelse scholen. Hier is Alex Tournier bijvoorbeeld erg goed bezig met zijn stichting ‘Van Zinloos Geweld naar Zinvol Gedrag’. Maar ook van burgemeester Peter Oskam kreeg ik verzoeken om iets voor de lokale bevolking te komen doen.”

Vossenjacht

Lipra kwam vorige week over uit Canada en is inmiddels druk in de weer met de actie van Eerste Paasdag. “Het is de bedoeling dat bekende lokale Capellenaren zich verkleden als visser, paashaas, sporter, zwerver, werkman, agent of wat dan ook. Een soort vossenjacht als het ware. Zij delen in alle wijken gouden paaseieren uit of verstoppen deze in het gras.

“Vooral mensen die goed gedrag vertonen, kunnen onverwachts een geluksei krijgen. Denk aan wandelaars die netjes wachten bij een stoplicht, mensen die afval in een prullenbak gooien. Positief gedrag wordt dus beloond. Wie een geluksei heeft gevonden of gekregen, kan een mail sturen naar pbscapelle@hotmail.com.

Geluksei

“Binnen een uur krijgt de winnaar dan te horen wat hij of zij heeft gewonnen. Lokale ondernemers hebben mooie en soms grote prijzen beschikbaar gesteld zoals reischeques, telefoons, tv’s en spelcomputers. Het gaat er dus om dat mensen goed gedrag vertonen en goed opletten of zij onderweg een verkleed iemand zien die een geluksei bij zich heeft of al heeft verstopt.

“We hebben bekende Capellenaren bereid gevonden zich te verkleden, dus dat wordt extra spannend. Nee, de burgemeester doet helaas niet mee. Hij vindt het een geweldig plan maar respecteert de zondagsrust en de mensen die hier waarde aan hechten met Pasen. Dat besluit respecteren wij dan weer. Maar we bieden alle Capellenaren wel een prachtig vuurwerk aan, om negen uur in het centrum.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 23 uur geleden
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30