Henk van Helvoirt met een deel van de collectie door hem vervaardigde schilderijen (foto Annemarie van der Ploeg)
Henk van Helvoirt met een deel van de collectie door hem vervaardigde schilderijen (foto Annemarie van der Ploeg) Foto: Annemarie van der Ploeg

‘Capelle vind ik veel vriendelijker’

Algemeen 36 keer gelezen

Henk van Helvoirt begon in 1986 met zijn fotozaak ‘Foto de IJssel’ aan de Bermweg na 25 jaar bij ‘Foto Niestadt’ in Schiedam te hebben gewerkt. In de loop der jaren leerde hij in Capelle veel mensen kennen door alle opdrachten voor reportages. Hij fotografeerde ook jubilea op het stadhuis. Zoals hij zelf zegt, kwam hij eigenlijk in een stad terecht waar hij niets van wist, maar hij heeft het daar nu nog steeds goed. In 2006 stopte Van Helvoirt met zijn zaak en ging met pensioen op de dag dat hij 65 werd. Zijn zaak werd overgenomen door Leen van Wijk die er een slijterij/wijnhandel in vestigde.

Door Annemarie van der Ploeg

Ben je een echte Capellenaar?

“Nee ik ben een echte Rotterdammer, geboren en getogen in Delfshaven. Ik heb in verschillende panden aan de Achterhaven gewoond. Ik heb daar ook een schilderij van gemaakt.”

Hoe lang woon je al in Capelle?

“Ik woon hier sinds 1998. Ik heb hier vanaf 1986 een fotowinkel aan de Bermweg gehad. Ik moest erg zoeken. Ik wist dat ik de Kralingseweg af moest en kwam toen ergens in Capelle. Ik leerde toen Ruud van der Heijden kennen, die bij de IJssel- en Lekstreek werkte. Maar die krant heette toen geloof ik nog anders. De krant bestond 50 jaar en hij vroeg me de winkels in Capelle te fotograferen. In ruil daarvoor kreeg ik een advertentie voor mijn zaak.”

Wat vind je van Capelle?

“Ik heb Capelle leren kennen als een gemeente die vriendelijker is dan Rotterdam. Het parkeren met die blauwe zones, dat vind ik fantastisch. Maar ook de manier waarop ze je hier helpen. Ik heb nooit weerstand gehad van de gemeente. Alles bij elkaar heb ik in korte tijd Capelle heel goed leren kennen; een heleboel mensen en bedrijven. Al die dingen hebben me goed gedaan.”

Wat vind je het leukste plekje van Capelle?

“Eigenlijk het gebied langs het water. Ik rijd heel graag met mijn scooter door de Dorpsstraat heen en ik ga de Schaardijk nog wel eens af naar die huizen daar beneden. Ik hou van oude dingen. Dat zie je ook in mijn schilderijen.Maar bijvoorbeeld de Koperwiek, zoals dat wordt, vind ik heel eng. Ik ken de Koperwiek nog uit de tijd dat Avia achter Henk Goudberg met zijn pompjes zat en je had nog een parkje waar nu flats staan. Daar kon ik trouwerijen fotograferen. Maar daar waren niet veel plekjes voor in Capelle. Ik week meestal uit naar Hitland.”

Je bent van beroep fotograaf geweest?

“Ja, ik begon op mijn veertiende als feestjesfotograaf. Daarna ben ik opgeklommen via ‘Foto Kramer’ en ‘Foto Tom Kroeze’ naar ‘Foto Van der Velde’ op de Schiedamseweg. Daar heb ik 2 1/2 jaar gewerkt. Een meneer die het kleurwerk ophaalde zei me dat er een mooi baantje voor me was bij ‘Foto Niestadt’. Daar heb ik 25 jaar gewerkt. In 1983 werd het door een zoon overgenomen en kwamen er andere wetten.

“Een kennis wilde me financieel helpen en toen ben ik begonnen met ‘Foto de IJssel’. Dat heb ik 20 jaar volgehouden en toen kwam de digitale fotografie. Die kon ik niet bijbenen en ik ben dus op mijn 65ste gestopt. Maar ik fotografeer nog veel. Ik ga nooit zonder fototoestel de deur uit. En ik doe alles digitaal. De fotografie is 200% beter geworden dan in de tijd van de rolletjes. Je kan ook mooie fotoboeken maken.”

Heb je nog meer hobby’s?

“In 1986 ben ik voor mezelf gaan werken en dacht ik dat ik nooit meer ergens tijd voor zou hebben. Toen ben ik gestart met schilderen. Ik doe dat met olieverf. Aan de hand van een schilderij, wat ik van de heer Feijen had gekocht, ben ik gaan schilderen. Ik heb nooit les gehad, Ik ben het zelf gaan doen en heb ook zelf alles uitgezocht. Verder verzamel ik Minox cameraatjes en ook andere merken. Die werken allemaal. En ik verzamel alles om de fotografie heen.”

Henk van Helvoirt (77) ging op zijn veertiende de fotografie in en begon in 1986 zijn eigen fotozaak ‘Foto de IJssel’ aan de Bermweg in Capelle. Zijn hobby’s zijn fotograferen, schilderen en kleine camera’s verzamelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws gisteren
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07