Zangeres Esther Linssen en regisseur Klaus Bertisch (op de foto) geven samen met Ali Cifteci (zang en spel) en Jorrit van der Ham (piano) de voorstelling met zang en toneel. (Foto: Margriet van Dam)
Zangeres Esther Linssen en regisseur Klaus Bertisch (op de foto) geven samen met Ali Cifteci (zang en spel) en Jorrit van der Ham (piano) de voorstelling met zang en toneel. (Foto: Margriet van Dam) Foto: Margriet van Dam

Moeten we vergeten of mogen we het niet vergeten?

Algemeen 38 keer gelezen

In het Van Cappellenhuis is op 20 april de muziektheatervoorstelling ‘Lebensbaum’ te zien. Zangeres Esther Linssen en regisseur Klaus Bertisch vertellen over het achterliggende verhaal.

Capelle - “De eerste aanleiding voor ‘Lebensbaum’ was dat ik voor het eerst in mijn leven een bezoek bracht aan Berlijn”, vertelt Esther Linssen. “Tot die tijd had Duitsland een hele negatieve bijsmaak. Ik was anti-Duits opgevoed, want mijn moeder is kind van een Duitse soldaat.

“Toen ik in Berlijn was, stond ik tussen de Brandenburger Tor en het Joods monument en ik begon spontaan te huilen. Wat me vooral overweldigde: ik ben een kwart Duits en ik vond dat eigenlijk best cool. Ik ervoer letterlijk dat ik fysiek een gedeelte lichaam erbij kreeg.

Nationale Opera

“Alsof een deel in mij altijd dacht: er is iets aan mij dat niet deugt, een zwart stuk. Dat heeft altijd een onderliggende depressie veroorzaakt en een minderwaardigheidsgevoel. Dat verdween ter plekke, alsof er een hele wereld bij kwam.

“Ik vertelde Klaus mijn verhaal en hij mij over zijn verleden. Ik bedacht dat ik er eigenlijk een voorstelling over zou moeten maken. Klaus wilde mij hierbij begeleiden en hij wilde ook regisseren.”

“Haar moeder heeft een boek geschreven over haar verleden”, legt Klaus Bertisch, dramaturg van de Nationale Opera, uit. “Over de zoektocht naar haar vader en het accepteren van het kind zijn van een Nederlandse vrouw en een Duitse nazisoldaat.

Emotie en verhaal

“Door dit boek hebben we ons laten inspireren. We hebben geprobeerd de emotie en het verhaal over te laten komen. Het gaat mij om het niet vergeten, maar accepteren en verwerken van wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Ik kom zelf uit Duitsland en ik moet ook leven met schuldgevoelens waarmee je geconfronteerd kan worden.

‘Lebensbaum’ heeft veel met wortels te maken. Waar ben je geaard en kan je dat loslaten of niet? De generatie die de oorlog heeft meegemaakt, is aan het uitsterven. Moeten we vergeten of mogen we het niet vergeten?” “Lebensbaum heet ook zo om je opnieuw te laten wortelen”, zegt Linssen.

“In mijn geval accepteren dat een kwart van mij in Duitsland ligt. Ik weet waar ik vandaan kom, nu weet ik waar ik naar toe moet. Nu heb ik rust!”

Kaartjes

De voorstelling brengt muziek uit de 18e tot 20e eeuw. Er is afwisseling tussen liederen en gesproken tekst. Tijd: vrijdag 20 april, 20.00 uur. Kaarten (15 euro) zijn te reserveren via www.vancappellenhuis.nl of een half uur van tevoren bij de ingang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 uur geleden
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws gisteren
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00
• Het gemeentehuis van Capelle.
Zeventien sollicitanten voor burgemeestersrol in Capelle Nieuws 19 apr, 16:31
Afbeelding
'Het Nederlandse lied' op het podium in het Isala Theater Nieuws 19 apr, 15:17