Emma-Lee en Quincy op de plek in Capelle waar hun roots liggen. Ooit wonnen ze samen de playbackshow van het Isala. Nu werken ze samen aan een eigen musicalfilm. (foto Annemarie van der Ploeg)
Emma-Lee en Quincy op de plek in Capelle waar hun roots liggen. Ooit wonnen ze samen de playbackshow van het Isala. Nu werken ze samen aan een eigen musicalfilm. (foto Annemarie van der Ploeg) Foto: Annemarie van der Ploeg

Een musicalfilm met Capelse roots

Algemeen 52 keer gelezen

De roots van Emma-Lee Amponsah liggen in Capelle a/d IJssel maar ze woont in Brussel omdat ze daar een masterstudie gender en diversiteit ging doen. In het kader van het ‘Next generation, please!-Festival’ maakte zij de Afrofuturistische musicalfilm ‘Euphoria’. Oud- klasgenoot uit Capelle, Quincy Richardson, speelt daarin een van de hoofdrollen.

Door Annemarie van der Ploeg

Capelle aan den IJssel - Emma-Lee: “Ik ben opgegroeid in de Beemsterhoek en zat samen met Quincy in de klas op basisschool ‘De Octopus’. Quincy is opgegroeid in de Purmerhoek, waar hij nog steeds woont. “Die school organiseerde playbackshows en ik deed gewoon mee. Ik werd eerste en uiteindelijk deed ik samen met Emma mee”, vertelt Quincy. Toen er later in het Isala Theater een Playbackshow werd georganiseerd, deden ze samen mee en wonnen de eerste prijs.

Emma-Lee startte eerder met andere jongeren het collectief, ‘Black speaks back’, om jongeren met een Afrikaanse achtergrond zo veel mogelijk aan het woord te laten om een meer divers beeld van zwarte mensen te laten zien.

Quincy (artiestennaam Luneski) wilde groeien in de muziek en schreef eigen teksten. “Ik rap met een groepje hier uit de buurt en treed daarmee op. Ik word er blij van.”

Emma-Lee studeerde religiewetenschappen aan de VU in Amsterdam omdat zij wilde begrijpen wat mensen beweegt. “Ik ben in contact gekomen met bewegingen rondom sociale rechtvaardigheid en anti discriminatie.

Vorig jaar besloot zij met ‘Black speaks back’ mee te doen aan het ‘Next generation please!-Festival’ en maakte samen met zo’n 20 Afro-Europese jongeren uit diverse landen de filmmusical ‘Euphoria’ met zang, rap en poëzie, die laat zien wat het betekent om Afrikaanse roots te hebben of zwart te zijn in Nederland. Iedereen werd bij het creatieve proces betrokken.

Er is ook een crowdfunding gelanceerd. “We moeten nog een kleine scene opnemen die we er later in monteren”, legt Emma-Lee uit.

Op 4 mei is de voorpremière in Zinnema in Anderlecht, exclusief voor donateurs. Op 9 mei is de grote première in BOZAR Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De Nederlandse première zal plaatsvinden in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. De datum volgt later.

Emma-Lee besluit: “Dit is een uniek project. Deze Afrofuturistische film stelt een realiteit voor vanuit het perspectief van mensen met Afrikaanse roots. Naast discriminatie en ongelijkheid gaat deze film ook over klimaatverandering en vervuiling en hoe de toekomst eruit gaat zien als wij daar niks aan doen.”

Interesse om te doneren? Kijk op growfunding.be/euphoria Facebook: Black speaks back, Youtube: Black Speaks Back TV.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 6 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws gisteren
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55