Toch heeft hij zich dit jaar weer samen met anderen ingezet om iets van Koningsdag te maken.
Toch heeft hij zich dit jaar weer samen met anderen ingezet om iets van Koningsdag te maken. Foto: Margriet van Dam

Leo Snijders: ‘Koningsdag kan niet zonder kermis’

Algemeen 384 keer gelezen

Leo Snijders (68) organiseert al meer dan dertig jaar vrijwillig Koningsdag (voorheen Koninginnedag) en de intocht van Sinterklaas. Hij wil graag dat kinderen het op deze dagen enorm naar hun zin hebben. Hij is diep teleurgesteld dat er dit jaar geen kermis is op Koningsdag en dat die er het hele jaar niet zal komen. Toch heeft hij zich dit jaar weer samen met anderen ingezet om iets van Koningsdag te maken. Deze week is hij Capellenaar van de Week.

Door Margriet van Dam

Waar stond uw wiegje?

“In Rotterdam Overschie.”

Sinds wanneer woont u in Capelle?

“Vanaf 1980.”

Hoe lang organiseert u al Koningsdag en Sinterklaas?

“In 1986 zijn we met Koninginnedag begonnen, als ik het nog goed weet. Die werd vroeger in het Paradijsselpark gehouden en werd georganiseerd door de notabelen van Capelle. Echt leuke kinderspelletjes waren er niet. Ik vond dat we het leuker moesten maken en dat het bij het gemeentehuis moest gebeuren. Toen zijn we naar de Linie gegaan en hebben we daar de eerste Koninginnedag gehouden met een groot podium en kinderspelen. Zo zijn we in ‘86 of ‘87 Sinterklaas erbij gaan doen. Wat wel lastig was: waar haal je de eerste keer een goede Sinterklaas vandaan? Ik had een collega die bij een speeltuinvereniging als Sinterklaas fungeerde, maar ik had hem beter niet kunnen vragen, want hij was zo zenuwachtig als wat. Op de vraag van de burgemeester waar hij vandaan kwam, zei hij: ‘Uit Rotterdam en ik ben om 06.30 uur vertrokken’. Iedereen dacht dat hij te diep in het glaasje had gekeken. Eén jaar organiseerde de Koperwiek Sinterklaas, maar dat werd één groot fiasco. De media stonden er vol van.”

Waarom organiseert u deze festiviteiten?

“Ik vind het leuk om speciaal voor kinderen goed verantwoorde evenementen te organiseren. Het moet kinderen aanspreken. De kinderspelletjes, de aquaballen. Dat is met Sinterklaas ook. Als ik kinderen bij de boot zie staan en Sinterklaas komt aan land, dat is het mooiste wat er is. Kinderen die uit hun dak gaan, daar doe je het voor.”

Hoe ervaart u zelf de festiviteiten?

“Daar krijg ik weinig van mee. Ik moet veel regelen. Voor Koningsdag zijn we er om 04.00 uur. We zijn blij als het 21.00 uur is en de dag goed verlopen is. We zijn het aanspreekpunt voor alle diensten: brandweer, politie, beveiligers, mensen die kramen hebben.”

Wat maakt Capelle zo mooi?

“Ik vind niet zo veel mooi aan Capelle. Ik kom weleens in Brabant. Daar heb je veel leukere plaatsen, intiemer. Ik vind Capelle niet zo bijzonder.”

Waar komt u graag?

“Op een terrasje aan het Stadsplein of in Hitland, maar als ik de kans krijg, ben ik uit Capelle. Dan ga ik lekker kanoën of wandelen in de Biesbosch. Maar nu ben ik veel hier om alles te regelen. Normaal ben ik bezig met de voorbereidingen voor de kermis, maar die mag er nu niet komen. Schandalig! Dat vindt iedereen. Het parkeerterrein blijft leeg, het Stadsplein blijft leeg. Het is een lege bedoening. Dat vind ik triest. Er gebeurt nog niets in verband met de verbouwing van het Stadsplein. Ik kan me niet voorstellen als je al 25 jaar op het plein staat, dat het nu opeens niet veilig genoeg zou zijn, dat gaat er bij mij niet in. De locatie zou eerst de Terp worden, maar ook daar is het niet veilig. Andere locaties hebben we aangewezen, maar alles werd afgewezen. Een grote teleurstelling. De exploitanten staan nu brodeloos. Koningsdag en kermis zijn twee items die bij elkaar horen. Ik hoop dat het mooi weer wordt, want als het ook nog gaat regenen, wordt het een trieste Koningsdag.”

“De gemeente is bezig vrijwilligerswerk te demotiveren”, meent Leo Snijders. “Bijvoorbeeld door kleine kosten om verschillende lullige redenen niet te vergoeden. De waardering vanuit de gemeente lijkt steeds minder en dat vind ik jammer.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 7 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55