Musical Souvenir speelt musical- en filmmuziek tijdens het Bevrijdingsconcert op 5 mei in de Pauluskerk. (Foto: Musical Souvenir)
Musical Souvenir speelt musical- en filmmuziek tijdens het Bevrijdingsconcert op 5 mei in de Pauluskerk. (Foto: Musical Souvenir) Foto: Margriet van Dam

Musical Souvenir geeft een uniek Bevrijdingsconcert

Algemeen 39 keer gelezen

Het orkest Musical Souvenir geeft op 5 mei een Bevrijdingsconcert in de Pauluskerk in Capelle. Met het thema ‘Oblivion’ willen de muzikanten aandacht vragen voor mensen die tijdens de oorlog in vergetelheid zijn geraakt.

Door Margriet van Dam

Capelle - Voor de vierde keer geeft het orkest een 5 mei-concert in Capelle. De musici zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van musical- en filmmuziek. Dit genre zullen zij ook tijdens het bevrijdingsconcert ten gehore brengen. Het thema is ‘Oblivion’, dat vergetelheid betekent. “Het muziekstuk ‘Oblivion’ zelf is, denk ik, heel bekend”, vertelt Sven van den Hil, penningmeester en projectcoördinator van het concert.

“Bij ons gaat het vooral om de titel en we denken dan aan de mensen die vergeten zijn in de oorlog: de weeskinderen, vrouwen die alleen werden gelaten en in fabrieken moesten werken, de geestelijk gehandicapten op wie proeven werden gedaan en minderheden zoals de Apaches (indianen) die tegen de Japanners moesten vechten.

War Horse

“We denken aan mensen uit allerlei oorlogen, maar de Tweede Wereldoorlog is wel het hoofdthema. In wezen kan je het doortrekken naar elke oorlog, zoals nu in Syrië. Daaromheen hebben we een programma gemaakt. Voor de weeskinderen gebruiken we de musical Oliver, voor de Apaches de film Dances With Wolves en voor dierenleed tijdens de oorlog gebruiken we de film War Horse. Ook denkt niemand aan de natuur in een oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog was er niet veel meer van over.”

De burgemeester doet het openingswoord, zijn vrouw zal als Beschermvrouw van het orkest presenteren en er worden twee gedichten voorgelezen. De gemeente heeft veteranen speciaal uitgenodigd. Mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, komen nog steeds. Musical Souvenir is op één na het enige amateurorkest in Nederland dat in deze samenstelling deze muziek speelt.

“Het unieke bij ons is dat we een complete kopergroep hebben, een houtwerkgroep, een saxgroep, een strijkersgroep en een slagwerkgroep”, legt Van den Hil uit. “Onze samenstelling is redelijk bijzonder. We hebben nu 45 leden, maar bij concerten moeten we vaak nog strijkers inhuren. Ik speel trouwens zelf altviool. We kunnen nog leden gebruiken, zeker strijkers zijn welkom.”

Concert

Het Bevrijdingsconcert is op zaterdag 5 mei om 20.00 uur in de Pauluskerk aan de Merellaan 352 in Capelle. Het concert is gratis en de gemeente Capelle aan den IJssel zorgt voor gratis hapjes en drankjes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 14 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 17 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20