De stedelijke omgeving wordt voor veel vlindersoorten van levensbelang. Het platteland is voor vlinders een woestenij geworden. Capelle kan een bijdrage leveren met vlindervriendelijk berminrichting en -beheer en een ecologisch maairegime (maaien en afvoeren maaisel).
De stedelijke omgeving wordt voor veel vlindersoorten van levensbelang. Het platteland is voor vlinders een woestenij geworden. Capelle kan een bijdrage leveren met vlindervriendelijk berminrichting en -beheer en een ecologisch maairegime (maaien en afvoeren maaisel).

Ze fladderen weer overal vrolijk rond

Algemeen 33 keer gelezen

Ook als zie je ze weer overal fladderen, het gaat nog steeds slecht met de vlinders in Nederland, ook in Capelle. Dat ligt niet aan klimaatopwarming, want vlinders houden juist van warmte. Oorzaak is vooral het tekort aan nectar als voedselbron (bloeiende planten) en gebrek aan waardplanten als voedselbron voor de rupsen.

Capelle - Grootschalige landbouw, flora-arme weilanden en akkers, onkruidbestrijdingsmiddelen en gebrek aan ecologisch maairegime zijn de voornaamste oorzaken. Vlinders zijn koudbloedige dieren: hun lichaamstemperatuur is gelijk aan de omgevingstemperatuur. Zij kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur zo’n 20 graden Celsius is.

De eerste vlinders in het voorjaar zijn dan ook vlinders die als volwassen vlinder hebben overwinterd in schuren, huizen, vogelkastjes, struwelen en zich hebben kunnen opwarmen op zonnige en luwe plekjes: Citroenvlinder, Dagpauwoog, Gehakkelde Aurelia en Kleine Vos. Je ziet ze in het Schollebos dankzij de warme eerste lentedagen van dit jaar.

Zuid-Spanje

Andere vlindersoorten overwinteren als pop en zien we ietsje later (koolwitjessoorten, Boomblauwtje, e.a.). Maar ook deze zijn nu alweer te zien in Capelle dankzij de overweldigende lenteburst met temperaturen van soms dik boven de 20 graden.

Weer andere vlindersoorten vertrekken in het najaar naar Zuid-Spanje of zelfs Noord-Afrika om daar te overwinteren (Atalanta, Distelvlinder, Gamma-uiltje). Hun nakomelingen (zelf sterven ze daar) komen in het voorjaar weer terug naar Europa.

Intrigerend hoe deze kleine wezentjes met een herseninhoud van minder dan een speldenknop ‘weten’ wanneer en waarheen ze moeten vertrekken en als ‘wees’ moeten terugkeren… Als mens hebben we daar weerbericht, tomtom e.d. voor nodig. Overigens overwinteren steeds meer Atalanta’s in Nederland (ook Capelle) vanwege de steeds zachtere winters.

Ook u kan de vlinder een handje helpen, bijvoorbeeld door een vlindervriendelijke tuininrichting! Wie ziet deze prachtig beestjes niet altijd vrolijk rondfladderen?

Meer weten of reageren?

Wil je meer weten over Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC)? Kijk dan ook eens op www.natuurvriendencapelle.nl. Reageren op een artikel kan door te mailen naar info@natuurvriendencapelle.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws gisteren
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws gisteren
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07