Afbeelding
Foto: Margriet van Dam

Capellenaar van de Week: Elbert Raadsen gaat voor duurzaam

Algemeen 36 keer gelezen

GroenLinks heeft voor de komende gemeenteraadsperiode twee zetels gekregen. De politieke partij is hiermee na vier jaar weer terug in de Capelse gemeenteraad. Elbert Raadsen (69) is één van de twee nieuwe raadsleden. Op het gebied van milieu en duurzaamheid zal hij zijn stem laten horen. Deze week is deze ‘groene’ Capellenaar Capellenaar van de Week.

Door Margriet van Dam

Waar stond uw wiegje?

“In Den Haag.”

Sinds wanneer woont u in Capelle?

“Sinds 1996.”

U bent nu raadslid geworden. Hoe vindt u dat?

“Leuk en nodig ook. De periode waarin ik werkte, was ik geen lid van GroenLinks. Toen ik met pensioen ging, kreeg ik tijd. In 2014 deed GroenLinks niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen wegens gebrek aan kandidaten. Ik vond het niet kunnen dat GroenLinks niet vertegenwoordigd was in de raad van Capelle. We hoorden dat men ons heeft gemist.”

Hoe ziet u de komende tijd voor GroenLinks?

“We hebben de indruk dat onderwerpen die wij aandragen, best veel leven binnen Capelle, maar wat minder bij de twee grootste partijen die samen een meerderheid in de raad hebben: Leefbaar Capelle en VVD. Onderwerpen als milieu, terugdringen van autoverkeer ten gunste van de fiets, afvalrecycling, meer groen in de stad, tegengaan van hittestress, waterbergingsproblematiek, grote woningnood onder de lagere inkomens en vluchtelingen. Ze zijn voor duurzaamheid, maar als je de vraag stelt hoeveel geld ervoor over is, dan vinden ze het laaghouden van de lokale lasten belangrijker. Veel partijen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel: D66, ChristenUnie, SGP en CDA. Maar het minst hebben dat de twee grootste partijen.”

Wat doet u als vrijwilliger bij het Energie Collectief Capelle?

“Ik heb meegedaan aan het project Wonen door middel van buurtacties. Nu heb ik naast mijn raadswerk weinig tijd, maar ik kan ook niet alles doen omdat ik een dubbele pet op heb. Buurtaanpak is een goede aanpak, maar er moet veel meer energie in gestoken worden om mensen over de streep te trekken. Daar zou de gemeente meer in kunnen doen door bedrijven in te huren die de moeite nemen vaker langs te gaan en te vragen waar mensen mee worstelen. Er moet veel meer ondersteuning komen.”

Wat zijn uw hobby’s?

“Pianospelen. En energie is een hobby geworden. Ik ben geïnteresseerd in wat er maatschappelijk gebeurt, hoe onze toekomst eruit moet zien en daar lees ik veel over. Ik loop drie keer per week hard in het Schollebos. Over een 9 km-rondje doe ik ruim een uur. In de zomer fiets ik. We zijn ook voor het aanleggen van fietssnelwegen. Dit zijn bredere paden met vijf sporen. Forenzen kunnen zo eerder in Rotterdam zijn.”

Wat maakt Capelle zo mooi?

“Ik ben van origine meer een stadsmens, maar toen we kinderen kregen en ik merkte dat de wijk in Rotterdam waar we woonden niet meer veilig was, besloten we weg te gaan. Je hebt hier een mooiere woonomgeving, meer groen, woonerven, goede ontsluiting door de metro. Alleen in Schollevaar is het OV wat minder. We willen graag meepraten over de komst van een buurtbus. Verder ben ik blij met het Isala Theater, bibliotheek, het Schollebos waar je kunt hardlopen en Hitland.”

Wat mist Capelle?

“Capelle mist een grote afdeling van GroenLinks. Verder zijn sommige fietspaden te smal of slecht onderhouden en ze zijn niet berekend op e-bikes en speed pedelecs.”

Favoriete plekken?

“Het Schollebos waar ik drie keer per week hardloop en ik kom regelmatig in de Koperwiek in de biologische winkel. Als ik een rondje ga fietsen, zit ik al snel buiten Capelle.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 20 uur geleden
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws gisteren
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00
• Het gemeentehuis van Capelle.
Zeventien sollicitanten voor burgemeestersrol in Capelle Nieuws 19 apr, 16:31
Afbeelding
'Het Nederlandse lied' op het podium in het Isala Theater Nieuws 19 apr, 15:17
Afbeelding
Zwemmen valt in het water: zwembad Aquapelle twee weken dicht Nieuws 19 apr, 12:03