Met vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records en paralympisch goud op zak kan Lisette Teunissen terugkijken op een mooie zwemcarrière. (Foto: Nanda van Heteren)
Met vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records en paralympisch goud op zak kan Lisette Teunissen terugkijken op een mooie zwemcarrière. (Foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heeteren)

Lisette Teunissen zet punt achter geweldige zwemcarrière

  •   keer gelezen

Topsporter Lisette Teunissen uit Capelle aan den IJssel is gestopt met zwemmen. De reden is dat haar progressieve spierziekte ervoor zorgt dat het lichamelijk steeds zwaarder wordt. Met vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records en paralympisch goud op zak kan ze terugkijken op een mooie zwemcarrière.


Door Nanda van Heteren

Capelle – Teunissen kijkt zelf ‘dankbaar en trots’ terug op haar tijd als professioneel zwemster. Hoewel ze heel wat eremetaal uit het water heeft gevist, is één race nog steeds heel bijzonder: de vijftig meter rugslag voor vrouwen in de finale op de Paralympische Zomerspelen van Londen.

Het gevoel dat donderdag 6 september 2012 haar dag zou worden, had de rugslagspecialiste een jaar daarvoor al. “Ik heb altijd geroepen dat 6 september mijn dag zou worden.

Wereldrecords

Dat gevoel dat ik er helemaal klaar voor was, werd in 2011 voor mij bevestigd nadat ik in een voor mij bevlogen jaar, waarin het gemakkelijk en met plezier ging, zes wereldrecords had gezwommen.”

Voor Teunissen kwam in die vijftig meter ‘alles samen’. In het London Aquatic Centre keek ze naar het scorebord en zag de zwemster een 1 achter haar naam staan. “Ik voelde mij dankbaar, trots en het gevoel van euforie kwam naar boven. Op dat moment was ik gewoon op dat onderdeel de beste van de wereld.”

Tastbaar bewijs

De titel van paralympisch zwemkampioene zorgde ook voor een mentaal verschil. “Ik kon naar buiten treden met een verhaal, dat ik zwemmen niet er los bij deed of alleen voor de lol.

Jarenlang heb ik getraind. Iedereen heeft een soort van idee hoe je leven eruit ziet. Nu had ik een tastbaar bewijs van het hoogst haalbare binnen de sport. Ik doe mee voor de prijzen.”

Support

De zwemster uit Capelle benadrukt dat ze het goud ook te danken heeft aan haar ouders en zusje. De support, het meereizen, de tijd en de energie van hen zorgde er mede voor dat Teunissen haar topsport kon bedrijven.

Lisette Teunissen: “Het is altijd fijn als je omgeving je steunt, maar zeker met een beperking, je bent extra afhankelijk.”

Teunissen is nu druk bezig met haar huwelijk voorbereiden. In september trouwt zij met Tijmen Slomp. Verder spendeer ik veel tijd aan het zoeken van nieuwe uitdagen qua werk en het doorbrengen met familie en vrienden.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten