Voorlezers krijgen een gratis biliotheekpas, waardoor ze (prenten)boeken kunnen lenen om uit voor te lezen. (Foto: Margriet van Dam)
Voorlezers krijgen een gratis biliotheekpas, waardoor ze (prenten)boeken kunnen lenen om uit voor te lezen. (Foto: Margriet van Dam)

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers: ‘Je krijgt er zo onwijs veel voor terug’

Algemeen 36 keer gelezen

Capelle - De VoorleesExpress komt in Capelle voorlezers te kort. Terwijl er veel Capelse gezinnen zijn die hier behoefte aan hebben.

Door Margriet van Dam

VoorleesExpress aan den IJssel werkt in Capelle en Krimpen, maar vooral in Capelle zijn nieuwe voorlezers nodig. “In Capelle zijn veel meer aanmeldingen van gezinnen, maar er zijn onvoldoende vrijwilligers”, vertelt projectleider Patricia van Schaick. “Er zijn wel vrijwilligers uit Krimpen bereid om naar Capelle te komen, maar hoe fijn is het als je op je fietsje naar een gezin kunt gaan bij jou in de buurt. Mensen komen elkaar gauw op straat tegen, waardoor je misschien een nog stevigere relatie krijgt en die band na twintig weken blijft bestaan, waarna mensen nog meer voor elkaar kunnen betekenen.”

Een voorlezer komt twintig weken lang niet alleen voorlezen. “Een uur is erg lang”, legt Patricia uit. “Belangrijk is het vertrouwen en de persoonlijke benadering, ook naar ouders toe. Wanneer de vrijwilliger elke week bij het gezin binnenkomt, volgt er een praatje met de ouders over hoe het gaat op school, wat er ondernomen is, wat er gegeten is. Dan gaat de voorlezer met het kind aan de slag met boekjes, kleurplaten, een doeboek, taalspelletjes, zingen of knutselen. We willen het leesplezier, de woordenschat en de ouderbetrokkenheid vergroten. We hebben veel anderstalige gezinnen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Hiermee hebben we ook een ingang om ouders op weg te helpen naar meer taalvaardigheid.”

Het hoogste doel is dat ouders het voorlezen overnemen en meer naar de bibliotheek gaan. Daarom zal de voorlezer ook een keer met het gezin een bezoekje aan de bibliotheek brengen. Deze kinderen komen vaak uit anderstalige gezinnen en zijn van 2 tot 8 jaar oud. Maar er zijn ook ouders die niet goed weten hoe ze moeten voorlezen. Uit onderzoek en uit woordenschattesten op school blijkt dat kinderen door de VoorleesExpress beter presteren. Patricia voegt eraan toe: “Het is niet alleen geven. Je krijgt er zo onwijs veel voor terug: kennis van andere culturen en begrip. Respect voor elkaar groeit alleen maar.”

Om zich aan te melden als voorlezer van de VoorleesExpress kunnen mensen naar www.voorleesexpress.nl gaan en dan naar locatie Capelle aan den IJssel. Vanaf 18 jaar kan je al voorlezer zijn. Dat kan interessant zijn voor studenten die er studiepunten mee kunnen halen. Het voorlezen gebeurt één keer per week, twintig weken lang. Vrijwilligers kunnen hun voorkeur aangeven voor het tijdstip dat hen het beste uitkomt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 12 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15