Volkert Bakker:
Volkert Bakker: "De mensen die in de flat tegenover ons wonen, kunnen van ons dak genieten." (Foto: Margriet van Dam)

Groen dak levert meer op dan sparen

16 mei, 15:36 Algemeen 0 keer gelezen

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft de subsidie voor een groen dak uitgebreid. Volkert Bakker heeft een groen dak met zonnepanelen en maakte dankbaar gebruik van deze subsidie. Het is immers een behoorlijk grote uitgave.

Door Margriet van Dam

Capelle - Volkert Bakker wilde uit milieuoverwegingen al een tijdje zonnepanelen op het platte dak van zijn woning aan het Meidoornveld, maar hij twijfelde nog vanwege de hoge kosten. Een vriend kon vertellen dat het aardig wat opbrengt, meer dan wanneer je het geld op een spaarrekening zet.

Ook de combinatie van panelen en een groen dak zou efficiënt zijn. “Ik ben me gaan oriënteren op een groen dak en de gemeente Capelle aan den IJssel bleek subsidie hiervoor te geven”, vertelt Bakker.

“Een groen dak brengt verkoeling. Daardoor zullen zonnepanelen efficiënter opbrengen. Op zo’n plat dak wordt anders de omgevingstemperatuur wel zestig of zeventig graden op een warme zomerse dag. Dan renderen panelen minder goed.

Door een groen dak wordt de temperatuur binnenshuis ook lager (met een plat dak kan het boven op een warme dag behoorlijk warm worden). En dat in plaats van aircosystemen, die weer minder milieuvriendelijk zijn. Daarbij hebben we de voordelen voor de waterafvoer. Het groene dak werkt als een reservoir, zodat de openbare riolering niet overbelast wordt.”

De zonnepanelen nemen ongeveer 40 m² in (twintig panelen) en de rest is groen dak, ongeveer 130 m². Om subsidie van de gemeente te ontvangen, moest Bakker de nota overhandigen en foto’s van voor en na de installatie versturen.

Hij kreeg 3000 euro subsidie en daarmee hebben hij en zijn vrouw vijftig procent teruggekregen. De panelen waren 10.000 euro en dat hebben ze zelf betaald. Op het dak ligt nu sedum in matten uitgerold.

Zelf ziet Bakker hier geen sprietje van, want ze kunnen niet zomaar op het dak komen. “Wij zijn geen helden om er via een ladder op te klimmen”, zegt hij. Twee keer per jaar moet Bakker het dak laten bemesten. De panelen behaalden de laatste tijd maximaal rendement met zoveel zon.

De gemeentelijke subsidieregeling voor groene daken en groene gevels is uitgebreid. De belangrijkste wijzigingen zijn dat er voor een particulier nu geen maximum meer wordt gesteld aan het aantal gesubsidieerde vierkante meters (minimaal 4 m²) en dat het groene dak middels trays of rollen zelf kan worden aangelegd.

Daarnaast is de regeling nu ook toegankelijk voor bedrijven. Informatie: www.duurzaamcapelle.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30