In Krimpen/Capelle is dat het vierkoppige team Isabeau, Floor, Niels en Robin. (Foto: John Wijntjes)
In Krimpen/Capelle is dat het vierkoppige team Isabeau, Floor, Niels en Robin. (Foto: John Wijntjes)

Jonge Krijger helpt jongeren op weg

Algemeen 53 keer gelezen

De Jonge Krijger; heeft dat iets met sport te maken misschien? Nee, het is een instelling, aangeduid als projectbureau, dat jongeren van 16 tot 27 jaar begeleidt en steunt op gebied van scholing en werk. De naam komt uit het shambhalo boeddhisme waarin krijgerschap centraal staat, jong slaat op de doelgroep. In 2003 nam Liesbeth de Boer, afkomstig uit het onderwijs, het initiatief.

Door Jenny Enzlin

Krimpen/ Capelle - De Boer merkte dat veel jongeren vastliepen omdat zij geen goede keus konden maken voor scholing of werk en ook dat er veel uitval van leerlingen was. De medewerkers van de Jonge Krijger helpen hen op weg. In Krimpen/Capelle is dat het vierkoppige team Isabeau, Floor, Niels en Robin.

Isabeau legt de werkwijze uit. “We houden geen spreekuur, jongeren kunnen telefonisch of per e-mail contact opnemen of via ouders of de leerplichtambtenaar. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt op ons kantoor aan de Mient 22A in Capelle.

“In het kennismakingsgesprek proberen we vertrouwen te wekken. Zo van, wat verwacht je van de begeleiding, waar heb je hup bij nodig?

“Dat kan bijvoorbeeld zijn het opstellen van een sollicitatiebrief, een c.v., of het kiezen van een studie of school. Via internet kan een beroepskeuze test gemaakt worden die alvast een indicatie geeft.

Plan van aanpak

“Vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt waarin wordt verwoord waaraan de jongere wil werken. Wekelijks wordt vervolgens contact gehouden dat wel zes manden kan duren”, legt Isabeau uit.

Zeventig tot tachtig procent van de aanvragers wordt goed op weg geholpen, “er kunnen echter”, vult Isabeau aan, “ook achter liggende problemen in bijvoorbeeld de gezinssituatie zijn die wij niet kunnen oplossen, maar dan we verwijzen dan wel door naar een andere hulpverlenende instantie”.

Niet alleen jongeren kloppen aan voor hulp, “we helpen bijvoorbeeld ook vluchtelingen op weg die dan wel de inburgeringscursus gehaald moeten hebben, een jonge moeders die weer aan het werk wil of een scholing wil volgen of een jongen die veel gepest is.”

In Krimpen/Capelle draait het project Moneymakers voor jongeren die een bijbaan zoeken en in Rotterdam een project voor zwerfjongeren.

Behalve in Krimpen/Capelle is de Jonge Krijger ook actief in Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Lansingerland en in Utrecht. Jaarlijks worden honderden jongeren op weg geholpen. Meer informatie is te vinden op www.jongekrijger.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 20 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15