Myrna van Berkel heeft haar ultieme sportdroom waargemaakt. Foto: John Wijntjes.
Myrna van Berkel heeft haar ultieme sportdroom waargemaakt. Foto: John Wijntjes.

Wereldtitel voor Myrna van Berkel

Algemeen 47 keer gelezen

Myrna van Berkel heeft haar glanzende carrière als rhönrad-turnster op de mooist mogelijke manier afgesloten: als wereldkampioen op haar favoriete onderdeel sprong.

Door Jan J. Timmer

Capelle aan den IJssel - “Dit was de enige medaille die nog aan mijn sportloopbaan ontbrak”, zegt ze geëmotioneerd. “Ik was er in 2015 zo dichtbij, maar greep toen mis terwijl ik volgens iedereen de wereldtitel toen al verdiend had. En nu was het wél raak. Ik kan nauwelijks beschrijven hoe enorm blij ik hier mee ben!”

Van Berkel, 29 en lid van TurnAround in Capelle, boekte haar succes in het Zwitserse Wagglingen. “Het kwam niet vanzelf”, blikt ze terug. “In de kwalificatieronde schrok ik me wild van het hoge niveau om me heen. Ik had als extra altijd mijn hele schroef, maar zag dat de concurrentie die ook uitvoerde, terwijl ze bij de afsprong ook al super sterk waren.

“Gelukkig slaagde ik er in om als derde van de zes de finale te bereiken. Deze vond op zaterdag plaats, één dag na de landenfinale waarin ik met Nederland op de vierde plek eindigde.”

Tijdens de individuele eindstrijd kostte het Myrna van Berkel alle moeite om rustig te blijven. “Sterker nog: ik was enorm zenuwachtig. Door mezelf voor te houden dat het niks zou worden deze dag kreeg ik de boel weer onder controle. Vervolgens klom ik het rad in om met mijn eerste van twee oefeningen te beginnen. Dat liep heel aardig.

“Ik kwam aan een score van 8.8 en deed het daarmee beter dan de vier meiden die vóór mij in actie kwamen. De twee turnsters ná mij konden eveneens niet tippen aan mijn puntenaantal. In de tweede ronde lukte ze dat al evenmin.

“Toen drong tot me door dat ik ‘goud’ had. WK Goud! Mijn eerste wereldtitel! En meteen ook mijn laatste. Een mooier moment om te stoppen kun je niet verzinnen, toch?!”

Van de regionale rhönrad-turnsters die deelnamen aan het WK viel ook de Lekkerkerkse Marinde Smolders in de prijzen. Zij greep buitengewoon knap de derde plaats op het onderdeel Sprong. Sanne Romijn won eveneens een plak: zij behaalde brons op de meerkamp en maakte daarmee het succes meer dan compleet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 19 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15