Mijn moeder is nu bijna 85. Zij is na haar pensioen gaan sporten. Ik zie hoeveel het met haar doet en hoe goed het is op die leeftijd, als je een goede conditie hebt.
Mijn moeder is nu bijna 85. Zij is na haar pensioen gaan sporten. Ik zie hoeveel het met haar doet en hoe goed het is op die leeftijd, als je een goede conditie hebt. Foto: Margriet van Dam

Capellenaar van de Week: Hèlen loopt samen met haar moeder Senioren4Daagse

Algemeen 40 keer gelezen

Sportief Capelle organiseert met wijkcentrum Nunu Mahua en Stichting Welzijn Capelle van 5 tot en met 8 juni de Senioren4Daagse. Hèlen Mainasse (60) wandelt graag mee. Dit doet ze dan ook nog samen met haar moeder van 85. Ze vindt het ontzettend gezellig en ze merkt aan haar moeder hoe belangrijk bewegen is op oudere leeftijd. Deze week is de sportieve Hèlen Mainasse Capellenaar van de Week.

Door Margriet van Dam

Waar stond uw wiegje?

“In 1958 ben ik geboren, maar in ‘59 ben ik in Capelle komen wonen. Mijn wiegje stond in Reeuwijk.”

Hoelang woont u al in Capelle?

“59 jaar, maar dan met een tussenstop van zestien jaar.”

Hoelang loopt u mee met de Senioren4Daagse?

“Vorig jaar ben ik begonnen, dus dit wordt de tweede keer.”

Waarom doet u mee?

“Omdat bewegen goed is, omdat ik tussen de bedrijven door moet bewegen en omdat ik niet bij een sportschool ben aangesloten. En voor de gezelligheid! Maar vooral omdat ik het leuk vind dat mijn moeder meedoet.”

Een moeder-dochteractiviteit?

“Ik denk dat het zeker zo gezegd kan worden. Ik zie meer moeders en dochters samen lopen. De leeftijd van de mensen die meewandelen, is 55+. Ik probeer zoveel mogelijk bij mijn ouders langs te komen en in dit geval iets met mijn moeder te doen. Mijn moeder is nu bijna 85. Zij is na haar pensioen gaan sporten. Ik zie hoeveel het met haar doet en hoe goed het is op die leeftijd, als je een goede conditie hebt. Op latere leeftijd is bewegen heel belangrijk.”

Hoe verloopt de Senioren4Daagse?

“Het is vooral gezellig. Je wordt ontvangen met koffie en bedolven met lekkere dingen in het Molukse wijkcentrum. Dan kom je elkaar tegen en onderweg praat je weer met elkaar. Daarna word je weer verwend met bijvoorbeeld soep en broodjes. Om 13.30 uur is iedereen welkom en om 14.00 uur gaan we lopen. Je kan 3,5 tot 5 km lopen. Mensen die slecht lopen (met een rollator), kunnen ook meedoen. We lopen door Hitland. Ik loop 5 km. Dat is eigenlijk niets, joh. Het is gezellig lopen. We lopen niet hard.”

Wat doet u nog meer aan beweging?

“Ze doen heel veel leuke dingen bij Sportief Capelle. Ik ben bijvoorbeeld ook Beweegmaatje van een verstandelijk beperkte vrouw. Daar loop en zwem ik één keer per week mee. Ik weet dat bewegen belangrijk is. Tegenover die vrouw heb ik een verplichting en dan ga ik ook. Ze vindt het heel erg als ik een keer niet kan.”

Wat maakt Capelle zo mooi?

“Capelle is mijn thuisdorp. Daar ken ik iedereen, daar werk ik, in het kerkelijk leven en van de Voedselbank ken ik veel mensen. Elk stukje van Capelle, hoe lelijk ook, vind ik mooi. Daarom moest ik terug naar Capelle, omdat ik dat miste. Oostgaarde is helemaal mijn thuishonk. Alles is dichtbij en mijn familie woont hier.”

Waar komt u graag?

“Wat zal ik eens noemen? Het Schollebos. Om de rust en met toch genoeg mensen om me heen. Er wordt veel georganiseerd, zoals de Dag van het Park. Schoolkinderen gaan daar gymmen, honden worden uitgelaten, je ziet alles daar.”

Wat mist Capelle?

“Ik mis een centrum als uitgaansgelegenheid. Maar daar wordt nu met de stadsvernieuwing aan gewerkt. Koningsdag was dit jaar ook heel sof. Het zou net ietsjes groter moeten zijn in beleving. Het plein wordt groter en mooier. Ik denk dat er dan meer gaat gebeuren.”

Deelname aan de Senioren4daagse is gratis en iedereen kan aansluiten (ook met rollator, rolstoel of scootmobiel). Speciaal op 6 juni mogen kleinkinderen meewandelen. Vragen of aanmelden: Sportief Capelle, 010-2588787, info@sportiefcapelle.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws gisteren
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55