Lisette Teunissen sport bij een sportschool met de enige rolstoeltoegankelijke boksring van ons land: No Limits Sports in Nieuwerkerk. (Foto: No Limits Sports)
Lisette Teunissen sport bij een sportschool met de enige rolstoeltoegankelijke boksring van ons land: No Limits Sports in Nieuwerkerk. (Foto: No Limits Sports) Foto: No Limits Sports

Zwemkampioene Lisette Teunissen in de boksring

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - Hoewel paralympisch zwemkampioene Lisette Teunissen uit Capelle afgelopen februari noodgedwongen met topsport moest stoppen, omdat haar aangeboren progressieve spierziekte zorgde voor een te zware beperking, is Teunissen niet achter de spreekwoordelijke geraniums te vinden. Om in beweging te blijven bokst ze twee keer per week en hoopt dat op de Spelen ook gestreden kan worden in de ring.

Door Nanda van Heteren

Met vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records, paralympisch goud en brons en, dankzij de paralympische titel, de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op zak, heeft de topsportster een imposante zwemcarrière achter de rug waar zij heel dankbaar voor en trots op is. Haar aangeboren progressieve spierziekte, hereditaire motorische en sensorische neuropathie, oftewel HMSN type II, zorgde er in februari 2018 voor dat Teunissen een punt achter haar leven in het water moest zetten.

No Limits Sports

Rita van Driel, programmamanager van de Nederlandse sportorganisatie NOC*NSF heeft Teunissen in contact gebracht met de enige rolstoeltoegankelijke boksring in een sportschool in het land, Stichting No Limits Sports, in Nieuwerkerk aan den IJssel. “Ik was op zoek naar werk én een andere manier om te bewegen en Rita bracht mij in contact met Ed Hagers van Sport MEE Rotterdam. Ik vertelde hem dat ik boksen wel leuk zou vinden en hij bracht mij in contact met Antoine Schutte.”

Twee sporten

Schutte heeft Teunissen uitgenodigd en zij is daarna ‘niet meer weggegaan’. Momenteel volgt de topzwemster een groepsles met een man of twaalf met wie ze goed contact heeft en een privéles per week. “Ik ben soms de enige in een rolstoel, maar wordt gewoon geaccepteerd. Samen stoten we tegen zo’n bokszak.” Teunissen vindt zowel het zwemmen als het boksen erg leuk, maar die laatste heeft nu wel voordelen. “Omkleden is (op locatie) niet altijd handig. In dit stadium van mijn beperking is het heel erg lastig en een van de redenen geweest waardoor ik moest stoppen met zwemmen, maar ik vind het gewoon leuk om iets te doen en merkt dat je er zelf beter in wordt, verschillende stoten steeds beter onder de knie krijg, de kracht ga voelen, mijzelf weer sterker voel.”

Spelen

Schutte droomt ervan om boksen ooit op de Paralympische Spelen te krijgen. Teunissen ziet dat graag, maar denkt dat dat nog wel een aantal jaar duurt. Als het zover komt, dan is zij van de partij. “Ik hoef niet per se als bokser, maar zou bijvoorbeeld wel willen begeleiden. Als coach, ervaringsdeskundige of mentor… wie weet, dat zou ik echt supertof vinden!”

Wil je meer weten over Stichting No Limit Sports in Nieuwerkerk aan den IJssel? Kijk dan op de website www.nolimitsgym.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 19 uur geleden
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws gisteren
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15
• Een impressie van de nieuwe buurt vanuit de lucht.
Succesvolle eerste fase nieuwbouw 'Boss' krijgt vervolg Advertorial 16 apr, 15:13
• BC Schollevaar 1 boekte een historische promotie.
Capels badmintonsucces: BC Schollevaar is terug in eerste divisie Sport 16 apr, 12:53
• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 16 apr, 09:45