Afbeelding

Gastcolumn Marit de Jong: Kleding, een levensbehoefte

Algemeen 37 keer gelezen

Capelle - Dit is de gastcolumn van Marit de Jong in de krant (editie Capelle) van deze week.

Kleding is een primaire levensbehoefte, maar geeft dat ons het recht om er kinderen onder hele slechte omstandigheden voor te laten werken? Ik geloof niet dat zij op een hele frisse werkvloer kleding maken, om over het loon nog maar te zwijgen. Beiden geen primaire levensbehoefte, maar op den duur wel van levensbelang!

Ik doe mee aan Slow Fashion Summer, een actie van Collaction.org. Ik koop drie maanden lang geen nieuwe kleding. De fast-fashioncultuur die wij met z’n allen in standhouden, heeft namelijk ook nogal wat gevolgen voor onze planeet. Ik mag voor de IJssel en Lekstreek schrijven hoe ik de actie ervaar en probeer je bij deze te overtuigen de laatste maand nog mee te doen.
Ik had het net over de kinderarbeid, maar wat dacht je van onze toekomstige generaties? Die komen door ons abnormale en bizarre koopgedrag op een aarde met een verziekt milieu terecht. En geloof me, dat is een veel groter probleem dan het missen van dat leuke shirtje in je kledingkast.

Zonder gekkigheid, we zijn het aan het verpesten

Even ter ondersteuning: Op Collaction.org lees ik dat er voor de fashionindustrie jaarlijks 32 miljoen Olympische zwembaden aan water nodig zijn. Daarbij is acht procent van het wereldwijde broeikaseffect veroorzaakt door de C02 uitstoot van deze industrie. Conclusie: we stoppen zoveel warmte in de atmosfeer dat het er niet meer uit kan. Vind je het gek dat we meer korte broeken gaan kopen nu de temperatuur op aarde stijgt door ons eigen toedoen? Zonder gekkigheid, we zijn het aan het verpesten.
Tenzij… we er wat aan doen. Nog ongeveer vijf weken te gaan voordat ‘Slow Fashion Summer’ erop zit. Eitje, toch? Als ik je wel een tip mag geven, zou ik je aanraden de verleiding niet op te zoeken. In de winkels vond ik het nog wel gaan (totdat ik kleding ‘even ging passen’, NIET doen), maar ik had moeite met het online shoppen. Ik denk dat dat te wijten valt aan het overzicht van (lage) prijzen: vooral in de sale maakt het je gek. Broeken voor slechts 6 euro en shirtjes voor de helft van dat geld? Tegelijkertijd liet dit mij zien waar ik het voor deed. Dus, als je net als ik toch een kijkje neemt, laat het je motiveren.
Deze actie maakt bewust en of kleding een primaire levensbehoefte is of niet, alles met mate. Net als eten, ook een primaire levensbehoefte en een andere persoonlijke zwakke plek. Maar dat lieve kinderen, dat is weer een ander verhaal.

Marit de Jong komt uit Capelle aan den IJssel. De komende tijd schrijft zij regelmatig een gastcolumn voor de IJssel en Lekstreek over haar deelname aan de Slow Fashion Summer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws gisteren
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53