Paul van den Eijnden (secretaris), Wim de Bruin, Eric van Stijn (Gourami Computers) en Yolande Holleboom (coördinator). (Foto: Cor Hulsbus)
Paul van den Eijnden (secretaris), Wim de Bruin, Eric van Stijn (Gourami Computers) en Yolande Holleboom (coördinator). (Foto: Cor Hulsbus) Foto: Cor Hulsbus

Stichting Leergeld Hollandsche IJssel slaat vleugels uit

Algemeen 34 keer gelezen

Capelle/Krimpen - Een nieuwe naam en een nieuw werkgebied. Er is veel veranderd bij Stichting Leergeld Hollandsche IJssel (voorheen Stichting Leergeld Capelle) de afgelopen tijd. Maar het streven blijft hetzelfde: kinderen gelukkiger maken, daar draait het om.

Door Cor Hulsbus

Stichting Leergeld bestaat nu tien jaar in Capelle. Alle redenen voor een feestje, maar de drie bestuursleden Wim de Bruin, Theo Smit en Yole Rizzo willen niet machteloos toezien hoe kinderen kansarm opgroeien en achterstanden oplopen. Geld verspillen past niet in hun visie. Wim de Bruin: “Leergeld helpt kinderen in de schoolgaande leeftijd te laten meedoen in de maatschappij. Kinderen mogen geen nadelen ondervinden van de financiële situatie van hun ouders. Wèl met een schoolreis meegaan en wel kunnen sporten of muziekles volgen. Dáár gaat het bij Leergeld om.”

Maximaal haalbare

Voorzitter Wim de Bruin kent enorm veel Capellenaren en veel Capellenaren kennen hem. Maar over de stichting is nog weinig bekend. “We zijn actief in Capelle aan den IJssel maar sinds kort hebben we overeenkomst met de gemeenten Zuidplas en Krimpen aan den IJssel gesloten. We gaan dus daar ook aan de slag. En per 1 augustus onder de naam Stichting Leergeld Hollandsche IJssel. Hoewel deze getallen niet worden bijgehouden schat ik dat we de afgelopen jaren duizend tot vijftienhonderd kinderen geholpen hebben. Dit was, gezien de financiële beperking die we hadden het maximaal haalbare. Sinds 2018 is dankzij de armoedegelden van de vorige regering ons budget verhoogd. We hebben voor het jaar 2018 circa 70.000 euro te besteden. Dat is inclusief de bijdragen van Zuidplas en Krimpen aan den IJssel. Ter vergelijking, in 2017 bedroeg ons budget 15.000 euro.”

Vijfduizend kinderen

Wim de Bruin zet zich al zijn hele leven in voor kansarme mensen. Vanuit zijn PVDA-achtergrond heeft bij in de lokale politiek vele jaren meegewerkt om Capelle socialer te maken. “Maar projecten als deze kosten nu eenmaal geld en dat is er niet altijd’, gaat de voorzitter verder. “De Stichting is van mening dat dit absoluut onvoldoende is. In ons gebied leeft een op de zes a zeven kinderen in een armoedesituatie. We spreken dan over zo’n vijfduizend kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Onze stichting kan haar werk alleen doen als subsidies of giften ontvangen worden. Iedere euro is er een. Met 80 euro kunnen we een kind blij maken met een fiets om naar zijn sportclub of zijn lessen muziek, ballet etc. te kunnen. Want die zijn lang niet altijd om de hoek. Beperkt krijgen we geld binnen via sponsoring en de collecte van nationaal fonds Kinderhulp. De stichting is bezig met het opstarten van een donateursactie.”

Meer weten

Wil je meer weten over de stichting? Kijk dan eens op www.leergeldijssel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De plannen voor de Caapse Vaan.
Plan voor 'Caapse Vaan' gepresenteerd: toren van 70 meter op plek ING-gebouw Nieuws 11 uur geleden
• De rood verlichte Hollandse IJsselkering.
Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege hoogwater Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 13 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 15 apr, 17:10
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 15 apr, 15:50
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 15 apr, 15:10
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws 15 apr, 13:40
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws 15 apr, 13:22