Daar werd de burgemeester toegezongen door de schooljeugd. Daarna trad het muziekkorps EMM op. (Foto: Beeldbank HVC)
Daar werd de burgemeester toegezongen door de schooljeugd. Daarna trad het muziekkorps EMM op. (Foto: Beeldbank HVC) Foto: Beeldbank HVC

Historische rubriek: Oranjefeest rond de grote muziektent

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - In plaats van Koningsdag vierden we vroeger Koninginnedag. Onder Koningin Wilhelmina was de viering op 31 augustus. Met Koningin Juliana werd dat 30 april. Op deze foto uit 1954 zien we hoe het feest toen gevierd werd.

Wim van den Bremen

Er was een aubade en een muzikaal optreden in het centrum van het dorp. Dat was toen nog niet op het Stadsplein, want dat bestond nog helemaal niet. Het centrum van Capelle was de Dorpsstraat en het Doorenbosplantsoen. Samen met wat we nu de Oude Kern noemen bij de Dorpskerk. Het plantsoen was aangelegd op de plaats van de voormalige steenbakkerij. Daarnaast, in het voormalige kantoor van de steenplaats, was het gemeentehuis. En tegenover het gemeentehuis was het café het Slot. Daar werden op de bovenverdieping veel vergaderingen gehouden van Capelse verenigingen. En repetities. Totdat de vloer door de brandweer onveilig werd verklaard vanwege de houtworm. In het plantsoen stond een grote muziektent. Daar werd de burgemeester toegezongen door de schooljeugd. Daarna trad het muziekkorps EMM op. Langs de Dorpsstraat waren de winkels. Je kunt zeggen dat de Dorpsstraat het oude winkelcentrum van Capelle was. Dat was voordat het winkelcentrum Koperwiek werd gebouwd. Een aantal winkels langs de Plantsoenstraat verhuisden toen het winkelcentrum Slotplein werd gebouwd. Op een open ruimte bij dit Slotplein is nog lange tijd de markt geweest. Toen Capelle begon te groeien nam het gemeentepersoneel in aantal toe en kwam op het Slotplein een nieuw, groter gemeentehuis. Dit nieuwe gemeentehuis werd geopend door de toenmalige commissaris der koningin in een uniform met een soort steek op zijn hoofd als teken van zijn waardigheid. Het oude gemeentehuis deed nog een tijd dienst als politiebureau.

Bij Koninginnedag hoorden festiviteiten georganiseerd door de Oranje- en buurtverenigingen. De opkomst van de tv zorgde voor de teloorgang van veel buurtverenigingen. Steeds meer mensen keken de festiviteiten liever thuis voor de buis. Vrijmarkten rukten op.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

www.hvc-capelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 23 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20