Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat)

Stormvloedkering Hollandsche IJssel viert feest tijdens Open Monumentendag

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - De Hollandsche IJsselkering bestaat dit jaar 60 jaar! Bovendien krijgt de stormvloedkering de formele status van Rijksmonument uit de Wederopbouwperiode. Dat wordt gevierd tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september vanaf 10 uur. Het is op die dag een van de negen deelnemende monumenten van Rijkswaterstaat. 

Op het terrein van de stormvloedkering is een informatiemarkt. Bezoekers kunnen bovendien rondleidingen volgen over het terrein en uitleg krijgen over diverse onderdelen van het complex. Ook de atoombunker aan de andere kant van de rivier is te bezichtigen. Deelname aan de rondleidingen door minder validen is door de hoogteverschillen niet mogelijk. Het terrein is deels rolstoeltoegankelijk. 

Enorme schuiven 
Al voor de watersnoodramp van 1953 bedacht Johan van Veen het Deltaplan. De uitvoering hiervan kwam in een stroomversnelling na de watersnoodramp. De Hollandsche IJsselkering is het eerste kunstwerk van de Deltawerken (1958). Het bouwwerk bestaat uit twee enorme schuiven van ruim tachtig meter breed en 11,5 meter hoog. Deze schuiven hangen aan staalkabels tussen twee heftorens van 45 meter hoog. Gemiddeld is de kering vijf tot zes keer per jaar gesloten om te voorkomen dat bij extreem hoogwater het land binnen dringt. Tijdens een sluiting kan de scheepvaart alsnog via de Algerasluis passeren. Door deze oplossing blijft scheepvaart op de Hollandsche IJssel in alle situaties met weinig hinder mogelijk. 

In Europa
Rijkswaterstaat doet voor het negende jaar mee aan de landelijke Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘In Europa’ en sluit aan op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Tijdens Open Monumentendag stelt Rijkswaterstaat een verscheidenheid aan bouwwerken met een internationale functie open voor het publiek. Vuurtorens en havenlichten, bruggen, sluizen en stuwen zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, waarmee Rijkswaterstaat vanaf 1798 het gezicht van Nederland mede bepaalt. 
Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom om te komen kijken bij het Europees erfgoed van Rijkswaterstaat. Kijk voor een volledig overzicht op het programma Rijkswaterstaat  
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 21 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws gisteren
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 28 mrt, 13:04
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42