Angela en Laura te midden van een deel van 'hun' kinderen.
Angela en Laura te midden van een deel van 'hun' kinderen. (Foto: )

Laura en Angela springen in de bres

  •   keer gelezen

Van de redactie


‘Albinisme is niet eng’

In Nederland is het niet voor te stellen, maar mensen met albinisme staan in een levensbedreigende positie in verschillende landen van Afrika. Angela Huijser en Laura Hallink studeren Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit van Leiden. En ze maken zich sterk voor de mensen die het aangaat.

capelle aan den ijssel - “Albinisme is een genetische huidaandoening die ontstaat door mutaties in verschillende genen. Pigmentcellen spelen een belangrijke rol in de aanmaak van pigment. Albino’s bezitten wel degelijk pigmentcellen, maar ze komen tekort aan een stof, genaamd tyrosinase, die ervoor zorgt dat pigmentcellen worden gevormd.”

Vermoord

“Veel Afrikanen zijn zich er niet van bewust dat albinisme wordt veroorzaakt door een genetische afwijking. Door deze onwetendheid worden er andere verklaringen gegeven voor albinisme. In Tanzania bijvoorbeeld, heerst er bijgeloof dat albino’s onsterfelijk zouden zijn en dat hun lichaamsdelen geluk zouden opleveren bij het vinden van goud en bij de opbrengst van visvangst.” Angela en Laura zijn verbijsterd door dit soort ‘geloof’ en proberen iets te doen. “Door dit bijgeloof hebben albino’s de kans om verstoten, aangevallen, of zelfs nog erger, vermoord te worden. Lichaamsdelen worden gebruikt in bijvoorbeeld drankjes of amuletten om rituelen krachtiger te maken of om bedrijven welvarender te maken. Dit is onder andere het werk van de ‘traditional healers’.”

Frank de Boer

“Veel kinderen gaan ook niet naar school omdat ze bang zijn aangevallen te worden of niet geaccepteerd te worden. Daarnaast zorgt de constante uv-straling in deze landen voor grote gevolgen van de huid. Onlangs, onder verhoogde internationale druk, heeft de Tanzaniaanse regering de praktijken van medicijnmannen verboden maar de moorden en verminkingen op albino’s worden voortgezet. Bewustwording en activisme kunnen albino’s helpen om een normaler leven te leiden door medische en sociale behoeften aan te pakken.”

Laura en Angela doen in Tanzania onderzoek naar de problemen rond albinisme. In Geita bevindt zich het Yohanna Memorial Center, een tijdelijke opvang voor kinderen met albinisme, vernoemd naar een jongetje dat in 2016 is vermoord vanwege zijn albinisme. Op 27 september is er bij dit centrum een voetbalwedstrijd tussen kinderen met en zonder albinisme. “Het moet mensen bewust maken dat kinderen met albinisme net als iedereen gewoon mens zijn en hetzelfde kunnen bereiken.” Bij deze wedstrijd zal ook Frank de Boer aanwezig zijn en een aantal mensen van het Liliane Fonds. Verder wordt er ook in oktober een Miss & Mister verkiezing georganiseerd voor mensen met albinisme. Met Laura en Angela in het comité van de voorselectie.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten