Afbeelding

Column Gerard Vermeeren: Een onbeslapen bed (deel 4)

Algemeen 33 keer gelezen

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren in de krant van deze week (editie Capelle).

Ik deelde mijn kamer met tweeëndertig kakkerlakken en een dooie slang op Dominica. Vanaf Barbados was ik een boek nagereisd en uitgekomen op dit West-Indische Caribische eiland. Door de glazen schutters die niet goed sloten hadden de dieren vrij spel. Ook zij bleken ‘s nachts beschutting te zoeken in het ondoordringbare woud. Uiteraard werd ik de volgende ochtend meer dan brak wakker en is Rousseau grotendeels aan mij voorbij gegaan. Tuffend in een veel te oude taxi over Dominica bleef de nacht in mijn hotelkamer mij parten spelen. En zelfs nu - denkend aan Dominica - is die overnachting nog steeds het eerste dat in me opkomt. De kolibries bij de waterval moeten het nog steeds afleggen tegen de kakkerlakken en de slang.

Een krakend trapje leidde naar mijn kamer waar opnieuw een trapje naar mijn hoogslaper leidt. Vanaf de boot die me naar het eiland bracht, had ik ook al een ogenschijnlijke lange trap moeten nemen. Ik was langs een berg afgeknipte papegaaiduikerpootjes gekomen; het was mijn eerste kennismaking met de vogels geweest. Ik bevond me op Mykines, Føroyar Archipel in de Noord-Atlantische Oceaan. Eén van de eilanden van een eilandengroep van in totaal achttien eilanden met zo’n vijftigduizend inwoners. Ik ben op het eiland om de op één na grootste populatie papegaaiduikers ter wereld met eigen ogen te aanschouwen. Om hun schoonheid, niet het vlees, van dichtbij te zien. De schoonheid die ruw aan kracht inboet na het zien van de oranje berg afgeknipte pootjes. Verwachting maakt plaats voor walging. Het waren er tientallen, misschien wel honderden. Ik wendde mijn blik vol afschuw te snel af om het precieze aantal te kunnen schatten. Ik wist van de consumptie, maar hield daarvoor mijn ogen gesloten, tot nu. Nu kon ik er niet meer aan ontsnappen, het staat in mijn geheugen gegrift.

Van Gerard Vermeeren verscheen eerder het boek ‘Zeewaardig’ bij uitgeverij Boekscout.nl. Vorig jaar september verscheen bij dezelfde uitgeverij ‘Een raar seizoen en een rare vogel’. In beide boeken beschrijft hij onder meer belevenissen tijdens zijn reizen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Capelse Sport Awards: dit zijn de winnaars Met foto's en video 7 uur geleden
Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 21 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws gisteren
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 28 mrt, 13:04
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02