De rietmattenfabriek van Van Riemsdijk langs de Dorpsstraat in Capelle.
De rietmattenfabriek van Van Riemsdijk langs de Dorpsstraat in Capelle. (Foto: )

Historische rubriek: De veelzijdige rietmatten uit Capelle

  •   keer gelezen

Capelle - Vroeger werden hier veel rietmatten gemaakt. Langs de oevers van de IJssel groeide zoveel riet dat er in Capelle twee bedrijven gebruik van konden maken.


Door Wim van den Bremen

Langs de IJsseloever tegenover de huidige Slotlaan was de rietmattenfabriek van Lans. Die maakte rietmatten voor de eigen steenfabriek, die in de Oude Plaats stond. De rietmatten werden daar gebruikt om de stenen tegen weer en wind te beschermen. Die steenfabriek heeft gewerkt tot ongeveer 1900. Ze moest toen om economische redenen stoppen.

Even verderop aan de Dorpsstraat, schuin tegenover de Mient stond de rietmattenfabriek van Van Riemsdijk. Die leverde zijn matten aan de vele tuinders die toen langs de ‘s Gravenweg woonden. Ook hier moesten de matten de onder plat glas geteelde groenten beschermen tegen het weer.

Maar de rietmatten werden ook verkocht als afrastering. Om tuinen van huizen te beschermen tegen ongewenste inkijkers. Een opmerkelijke gebruiker van de rietmatten was het Nederlandse leger. Dat had in het land op verschillende plaatsen verdedigingswerken staan. Omdat spionnen van de vijand die niet mochten zien, werden ze soms omgeven door rietmatten. Dat hielp, totdat de Duitsers met vliegtuigen het doel van dit verstoppertje spelen hard onderuit haalden.

Veel rietmatten werden ook gebruikt bij het verstevigen van dijken. Ze moesten voorkomen dat de grond wegspoelde. Op de foto uit 1910 staat rechts de rietmattenfabriek van Van Riemsdijk langs de Dorpsstraat met waarschijnlijk mensen die daar werkten. Daar zijn duidelijk kinderen bij. Links tegenover de fabriek staat de voorraad rietmatten. Afgedekt met zeilen tegen de regen. De voorraden rietmatten liepen een groot brandrisico, vooral omdat er veel gerookt werd. Maar bij de rietmattenproductie gold wel een brandwaarschuwing.

Door de opkomst van andere materialen ging de productie van rietmatten hier verloren. In het streekmuseum in Krimpen is dat stukje verleden nog te zien. De verkoop ging door via tuincentra. Tegenwoordig komt het riet vaak uit China.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website www.hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten