Ron Spaay met een portret uit zijn met Brons gekwalificeerde portfolio en de bronzen wisseltrofee. (Foto Annemarie van der Ploeg)
Ron Spaay met een portret uit zijn met Brons gekwalificeerde portfolio en de bronzen wisseltrofee. (Foto Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Binnen een jaar bronzen kwalificatie voor Ron Spaay

  •   keer gelezen

Capelle - Ron Spaay is al 35 jaar samen met zijn vrouw Nel werkzaam als fotograaf binnen hun eigen bedrijf in Capelle. Hij deed al 34 jaar zijn eigen ding, maar besloot zich vorig jaar aan te sluiten bij het Master Photographers Network (MPN), een netwerk van professionele fotografen, dat als doel heeft het niveau van creatieve professionele fotografie op een hoog peil te houden.


Door Annemarie van der Ploeg

Een keer per jaar krijgen de leden de mogelijkheid om op te gaan voor de kwalificaties Brons, Zilver en Goud Master. Onlangs behaalde Spaay de Brons Master kwalificatie en tevens de wisselbokaal, Deze laatste ontving hij vanwege de meest constante serie foto’s. “Met de MPN doen wij ook jaarlijks seminars, workshops en congressen met nationale en internationale sprekers. Zo blijven wij overal van op de hoogte. We organiseren ook onderling bijeenkomsten als er weer iets nieuws te melden is. Zo houden we elkaar op de hoogte. We geven elkaar ook blindelings werk door. Als je op een bepaald niveau, Brons, Zilver of Goud, zit, en iemand anders van jouw niveau zit vol, dan wordt dat werk binnen de vereniging doorgegeven. Dan kun je daarop reageren en dat is wel heel interessant”, vertelt Spaay. De opdrachten om een Master kwalificatie te behalen moeten aan bepaalde eisen voldoen. Spaay legt uit: “Je mag zelf bepalen wat je gaat fotograferen, maar het moet een serie van 10 foto’s zijn. Ze moeten ook met elkaar te maken hebben. Er worden twee rijen van vijf foto’s gejureerd. Op de weg hier naartoe mag je twee coaches binnen de vereniging uitkiezen. Je maakt je foto’s en laat ze door de coaches bekijken. Ik ben bewust naar drie boksscholen geweest, zodat ik te maken kreeg met drie verschillende lichtomstandigheden. Ik wilde hier iets mee doen; zo geweldig die mannen van gemiddeld 80,4 jaar die nog minimaal twee keer in de week gaan trainen.” Spaay heeft tips voor mensen die fotograferen: “Probeer eens een ander standpunt; hoger of lager. Maak eens een liggende foto i.p.v. een staande. Maak eens een ander uitsnede. Blijf oefenen en leer van je imperfectie.”

Ron Spaay behaalde op 3 november de kwalificatie brons Master. Deze titel is een bijzondere erkenning voor zijn werk en is een bevestiging voor de consument dat zij met een gekwalificeerde vakfotograaf te maken heeft, wiens werk door internationale topfotografen is getoetst.

Spaay Fotografie is te vinden aan de Fascinatio Boulevard 1130 in Capelle aan den IJssel. Meer informatie op de website spaay-fotografie.com.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten