Kan geld groeien?
Kan geld groeien? (Foto: Pixabay)

Ingezonden: ‘Op weg naar nieuwe armoede?’

  •   keer gelezen

Capelle - Dit bericht is afkomstig van Leefbaar Capelle: ‘Door hogere leveringsprijzen en door een aantal forse belastingverhogingen om duurzame energie te stimuleren krijgen de Capellenaren vanaf 2019 een veel hogere energienota op de deurmat. Over dit hogere totaalbedrag wordt ook nog eens 21% belasting (BTW) geheven.


Leefbaar Capelle maakt zich grote zorgen dat deze energietransitie onbetaalbaar is voor de gewone Capellenaren, daarom heeft Leefbaar Capelle hierover een actualiteitenraad aangevraagd.

Vorige week publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onder de titel ’meten met twee maten’ een alarmerend onderzoek over de energierekening, met bijzondere aandacht voor de kosten van de energietransitie.

Het PBL constateerde dat 900.000 huishoudens het risico lopen die op termijn niet te kunnen betalen en dat zelfs 528.000 bijzonder kwetsbaar zijn omdat ze in slecht geïsoleerde huizen wonen en niet de financiële middelen hebben om te investeren in isolatie, zonnepanelen of warmtepompen.

Dat er iets gedaan moet worden om onze planeet te redden van de vele vervuiling die wij mensen veroorzaken snappen wij als Leefbaar Capelle natuurlijk ook wel, maar dat die rekening nu voor het grootste gedeelte bij de gewone Capellenaar wordt gelegd om hen te dwingen van het gas af te gaan door het onbetaalbaar te maken en hen daarna te dwingen andere dure energievoorzieningen aan te schaffen die zij vaak niet zullen kunnen betalen, gaat ons een stap te ver. Het moet redelijk blijven.

Wij voorzien een nieuwe grote groep armeren in onze samenleving en dus ook in Capelle. De “gewone werkende mens” zoals de politieman, de verpleegster, de onderwijzer, de middenstander, kortom de middenstand.

Zij, die iedere dag hard werken voor een heel gemiddeld salaris, een heel gemiddeld huis hebben gekocht en die nu, omdat zij geen enkele tegemoetkoming krijgen zoals minima die wel krijgen, in de armoede dreigen te vervallen.

Dit kan zomaar om honderdduizenden Nederlanders gaan die straks niet meer in staat zullen zijn hun energierekening te betalen.

Over deze nieuwe armoede die er aan dreigt te komen als alle klimaatplannen op deze manier doorgaan willen wij a.s. maandag in de actualiteitenraad vragen stellen aan ons college.

Wat kunnen wij ondernemen om dit rampscenario te voorkomen? Hoever gaat onze gemeente in haar plannen om Capelle te verduurzamen?

Daarom heeft Leefbaar Capelle een aantal vragen gesteld aan het college, zoals:

Hoe gaat onze gemeente het algemeen belang afwegen tegen het individueel belang van de Capellenaren?
Is de gemeente van plan om subsidies en tegemoetkomingen aan te vragen bij het rijk om de Capellenaren te compenseren?’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten