Ingezonden: ‘De Rotterdampolis is onvolledig’

  •   keer gelezen

Capelle aan den IJssel - Ton Stoffels uit Capelle aan den IJssel stuurde de redactie een ingezonden stuk over de zorgverzekering voor mensen met een lager inkomen.


‘In het artikel ‘Een zorgverzekering voor iedereen’ van 29 november werd een verre van compleet verhaal verteld. In dit verband speelde de min of meer weggemoffelde zin aan het einde van het artikel ‘Dit kan alleen als er geen betalingsachterstand is bij de huidige zorgverzekeraar’ een cruciale rol. De ‘Rotterdampolis’ was oorspronkelijk bedoeld voor mensen met een laag inkomen, maar die hadden juist een achterstand bij hun huidige zorgverzekeraar. Waardoor ze niet konden overstappen. In Capelle aan den IJssel ontvangen in 2017 ruim 2000 mensen een bijstandsuitkering. Een groot aantal, misschien wel de meeste van hen, heeft schulden. Volgens het CBS zijn er in Rotterdam ruim 36.000 mensen met een bijstandsuitkering. Waarvan de meeste een lijst met schulden hebben, aangevoerd door een schuld bij een zorgverzekeraar. Als je meer dan zes maanden achter loopt met het betalen van de maandpremie volgen er invorderingsmaatregelen, maar je blijft verzekerd. Maar je kan niet overstappen. Het beoogde verdienmodel van VGZ dreigde door gebrek aan nieuwe cliënten daardoor te gaan mislukken. Dit scheelde een derving van het premiepotentieel van enige tientallen miljoenen euro’s. De Rotterdampolis is een goed product maar onvolledig, omdat de bedenkers er van niet op de echte werkvloer hebben gestaan en als kippen zonder kop de doelgroep in de kou laat staan. Waardoor de kop van het artikel ‘Een verzekering niet voor iedereen’ had moeten luiden. Dit mismanagement deed de opzet van dit verdienmodel struikelen waarna men moest overgaan tot het ook voor meer verdienenden mogelijk maken deze zorgverzekering te gebruiken. Nabrander: als men van te voren de gemeentelijke Kredietbank had ingeschakeld was dit verdienmodel een voorbeeld geweest van hoe het had gemoeten. Als een prettige bijkomstigheid voor de gemeente Capelle aan den IJssel kunnen ze goede sier maken met een maandelijkse subsidie op de premie. Zij parasiteren hiermee op de verborgenheden van dit onvolledige product en op de onwetendheid en naïviteit van de armzaligen met veel zorgkosten, die er niet naar kunnen overstappen. Indien de echte doelgroep van de Rotterdampolis zou kunnen profiteren zou Capelle aan den IJssel een bedrag aan subsidie van tussen 400.000 en 500.000 euro kwijt zijn. De vraag is dan gewettigd of er dan überhaupt sprake zou zijn van een maandelijkse subsidie. De jaarrekening laat dit niet toe. Nu is het een goedkope manier om citymarketing te financieren en een bevestiging van de waarheid over deze ziektekostenverzekering.’

Ook reageren op een artikel in de krant? Stuur dan jouw ingezonden stuk naar redactie.ijl@persgroep.nl en wij zoeken er een plekje voor in de krant!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten