Foto: Jan Kok

Geen eenzame kerst voor 55 Capelse ouderen

  •   keer gelezen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL. Zo’n 55 Capellenaren die dit jaar al rekening hielden met een eenzame kerst, hebben op Tweede Kerstdag een gezellige kerstmiddag beleefd. De gemeente Capelle aan den IJssel, Welzijn Capelle en De Zellingen organiseerden met medewerking van De Vijverhof een feestelijke kerstmaaltijd. Bijna twintig vrijwilligers meldden zich aan om te helpen.
De sfeer zat er meteen al in, met kerstmuziek, een kerstverhaal en natuurlijk de kerstman! Een team van gastvrouwen en gastheren stond klaar om de gasten naar de tafel begeleiden en hen voor te stellen aan hun tafelgenoten. Ook de vrijwilligers konden aanschuiven, en dat bleek een geweldige formule! Een zeventienjarige vrijwilligster kon het zo goed vinden met een dame die mee kwam eten, dat ze hebben afgesproken het contact te behouden. Mevrouw kwam alleen naar de kerstmaaltijd en ging naar eigen zeggen: “naar huis met het vooruitzicht van een bonus kleindochter die volgende week komt koffiedrinken!”


Voor veel mensen blijkt het een drempel om zich op te geven voor een maaltijd met mensen die zij nog nooit hebben ontmoet. Een van de gasten vertelde dat ze het best eng had gevonden om helemaal alleen naar de kerstmaaltijd te komen: “Je moet toch even over een drempel heen, maar ik vond het zo enorm gezellig en iedereen was zo warm en aardig. Het is dus eigenlijk helemaal niet eng!”

Complimenten
Er waren veel mooie reacties op de kerstmiddag: “Ik heb zo genoten van deze dag!”, zegt een van de bezoekers. “Ik vond het jammer dat de taxi weer voor de deur stond. Ik wilde helemaal nog niet naar huis.” De organisatie en de vrijwilligers werden door de bezoekers erg gewaardeerd: “Fijn dat ik vandaag zo ben verwend. De vrijwilligers namen echt de tijd voor ons!” en: “Heel fijn dat al die vrijwilligers zo betrokken waren met ons en ons hielpen.” Ook de aanwezigheid van wethouder Marc Wilson is de gasten niet ontgaan: “Samenzijn bij de Zellingen was fantastisch en dineren met de wethouder was een eer.” Er waren veel complimenten voor de kok van De Vijverhof, die ook hielp met het uitserveren. Aan het einde van de maaltijd werden hij en zijn collega nog even in het zonnetje gezet.

Vrijwilligers
“Het is hartverwarmend en hoopgevend om te zien dat we zo veel aanmeldingen kregen van vrijwilligers. Ze stonden letterlijk in de rij en we moesten zelfs mensen teleurstellen. In deze tijden is het fantastisch om te zien dat Capellenaren klaar staan om anderen een mooie middag te bezorgen, zelfs op tweede kerstdag!’’, aldus Hans Roskam, directeur van Welzijn Capelle.

“Ik heb zelf niet zo veel met kerst, maar ik weet dat het voor veel mensen belangrijk is”, aldus een vrijwilligster. “Ik geef graag mijn tijd en energie om anderen een fijne kerstmiddag te bezorgen.” De vrijwilligers waren wijkbewoners, zorgmaatjes, vrijwilligers die al ergens anders vrijwilligerswerk deden en natuurlijk personeelsleden van Welzijn Capelle, De Zellingen en de gemeente. Alle vrijwilligers hebben gezegd volgend jaar graag weer te willen helpen.

Ontmoeting buiten de feestdagen
Er is goed nieuws voor iedereen die ook in het nieuwe jaar anderen willen ontmoeten. Er wordt van alles georganiseerd in Capelle aan den IJssel. In Bermensteyn (Bazuin 1) in Schollevaar kan men dagelijks mee eten. In de Baronie, de Beemsterhoek, de Bongerd en in De Vijverhof worden dagelijks leuke ontmoetingsactiviteiten georganiseerd.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten