OBS West in Capelle wordt energieneutraal.
OBS West in Capelle wordt energieneutraal.

OBS West eerste energieneutrale school in Capelle

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - Blick op onderwijs en Bouwbedrijf Heijmans hebben vorige week het contract ondertekend waarin zij overeenkomen dat openbare basisschool West in Capelle door een aantal forse aanpassingen wordt getransformeerd tot energieneutraal schoolgebouw.

Het pand wordt flink onder handen genomen: het grote dak wordt geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen, gasketels worden verwijderd en vervangen door warmtepompen, energiezuinige LED verlichting gaat zorgen voor een aangenamere en minder kostbare verlichting, de ventilatie wordt verbeterd en alle glas wordt vervangen door HR++ glas. Met het plan wordt een CO2 reductie gehaald van ruim 70 ton per jaar, gelijk aan circa 17ha bos, maar ook bijna 7 procent van de gemeentelijke jaardoelstelling.

In 2015 maakte Jan Noordam, directeur OBS West, zich al hard voor zijn duurzaamheidsplannen en wist deze overtuigend op de duurzaamheidsagenda van de gemeente Capelle aan den IJssel te zetten. Vanaf dat moment was hij vaste gesprekspartner in overlegsessies met de gemeente. Daaruit is één van de deelprojecten, ‘Energieke Scholen’, ontstaan, dat al snel de ‘Groene schoolpleinen’ initieerde. Doel was om de CO2 uitstoot met 5 procent te verlagen en 5 procent duurzame energie toe te passen. In samenwerking met Kenniscentrum Duurzaam Bouwen zijn vervolgens de plannen verder ontwikkeld en werd binnen stichting Blick op onderwijs OBS West aangewezen als pilot school.

De school is gebouwd in 1992 en qua bouw in goede staat, maar kent zoals veel schoolgebouwen in Capelle zijn nadelen; de grote en hoge ruimten waardoor er veel warmte verloren ging. Het klimaat was lastig te beheersen. In de zomer was het snel te warm en in de winter moest de verwarming behoorlijk hoog gezet worden om het warm te krijgen. Door de aanpassingen is er een verbetering van luchtkwaliteit, temperatuur, comfort en licht. Door onder meer de plaatsing van zonnepanelen en warmtepompen komt na de verbouwing ‘0 op de meter’ te staan. En is er sprake van 216.600 kWh opbrengst aan vermogen, gelijk aan het energieverbruik van 50 tot 75 huishoudens. De bouwactiviteiten starten in de meivakantie en zullen zoveel mogelijk in de vakanties en na schooltijd plaatsvinden. De renovatie is na de zomer klaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 19 apr, 11:42
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 19 apr, 08:50
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20