Foto: Pexels.com

Hoera, 10 jaar Stichting Kennismakelaars

  •   keer gelezen

Capelle - Stichting Kennismakelaars is een vrijwilligersorganisatie die door kennis te delen activiteiten voor kinderen en ouderen organiseert. In de tijd van haar 10-jarig bestaan is de stichting uitgegroeid tot een begrip in Capelle aan den IJssel met onder andere de koffieochtend, koken voor de buurt, bingo en kinderactiviteiten. Op 6 maart is er een feest in verband met het jubileum.


Stichting Kennismakelaars heeft ruim 9000 bezoeken per jaar en heeft inmiddels ruim zesentwintigduizend kopjes koffie gratis uitgeschonken. Na de start aan de Wormerhoek richtte de stichting zich vooral op samenwerking met buurthuizen in Capelle, zoals de Fluiter. Hieruit ontstond o.a. het project LeerIT, waar jongeren computerlessen geven aan volwassenen. Door deze omgekeerde rolverdeling ontstaat er meer begrip en respect tussen de generaties. Vanaf 2011 organiseert de stichting voornamelijk bijeenkomsten voor ouderen, en tijdens de schoolvakanties, voor kinderen. Hiervoor beschikt de stichting over een eigen locatie. De activiteiten kennen een licht-educatief karakater: leren van elkaar en met elkaar. Ontmoeten en kennismaken is het credo. De activiteiten worden beschouwd als bind- en verleidingsmiddel om mensen met een gezamenlijk doel bij elkaar te brengen. Dit alles met het thema: met mekaar, voor mekaar. Maar niet alleen binnen is het gezellig, ook buiten. Sinds 2013 is er een buurttuin waar bewoners zelf het beheer over voeren. Daarnaast horen ook het zelfonderhoud van het groen en het schoonhouden van de buurt bij de verantwoordelijkheden van het buurthuis. De uitstraling van een verzorgde omgeving heeft een positief effect op het wijkpunt en vice versa. De stichting is onlangs een burgerinitiatief gestart om een bruggetje te laten plaatsen voor de buurt. De stichting zet vooral in op nieuwe ideeën en initiatieven. Try outs zoals een muziekgroep, rummikubclub en zondagmiddagontmoeting zijn inmuiddels een begrip. Ook aan landelijke acties zoals NLDoet en Burendag wordt meegedaan. De enthousiaste vrijwilligersgroep is dan actief in de buurt om meer mensen te betrekken bij evenementen. Projecten als Maatschappelijke stage, Jong ontmoet Senior, Ondersteuning buurthuizen, en samenwerken met diverse locale organisaties dragen bij aan het succes van de stichting. De grootste publiekstrekkers zijn Halloween en de Zomermarkt. Alles gebeurt hier van onderaf: Bottom up. Zonder vrijwillgers komt geen project van de grond. Samenwerking staat voorop bij iedere activiteit. Doordat veel vrijwilligers al langer samenwerken zijn zij goed op elkaar ingespeeld. Door overlijden en aanmelden van vrijwilligers heeft een aantal mutaties plaatsgevonden in het vrijwilligersbestand. Kenismakelaars is inmiddels goed bekend in Capelle en kampt dan regelmatig met ruimtegebrek bij activiteiten. Daarom zijn er af en toe buitenoptredens waar een grotere ruimte gebruiikt kan worden zoals het IJsselcollege, Isala Theater of de Vijverhof. Voor de komende jaren wordt ingezet op doorgroei naar een ruimere locatie bijvoorbeeld het huis van de wijk. Stichting Kennismakelaars constateert dat er een groeiende behoefte is aan contact tussen Capellenaren. Ook zullen nieuwe doelgroepen voor nieuwe activiteiten benaderd worden, zoals de denksportvereniging. Op dit moment wordt onderzocht of het mogelijk is een regenboogcafé op te zetten.

Op 6 maart viert de stichting dit jubileum samen met u. Hiervoor is een doorlopend programma vanaf 10 tot 20.00 uur met hapjes, drankjes en een fototentoonstelling. We zien u graag op deze dag op Torenhof 1, Capelle aan den IJssel. Meer informatie op 010-7515500.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten