Pieter van Keulen (rechts) en Richard de Rijk, de voormalig voorzitter én de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht.
Pieter van Keulen (rechts) en Richard de Rijk, de voormalig voorzitter én de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht.

Ook de bieb heeft Raad van Toezicht

Algemeen 43 keer gelezen

Capelle/Krimpen - De bibliotheek is de plek waar je boeken leent, of dvd’s, waar je misschien een krantje leest of het taalcafé bezoekt. Maar de bibliotheek is ook een stichting, een organisatie die (voort)bestaat dankzij bevlogen mensen met hart en oog voor de rol die de bibliotheek speelt in onze samenleving. Twee van die gezichten zijn Pieter van Keulen en Richard de Rijk, de voormalig voorzitter én de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Bibliotheek aan den IJssel. Maar, wat is een Raad van Toezicht eigenlijk?

“Een Raad van Toezicht kom je vooral tegen in de non-profitsector,” vertelt Richard de Rijk. “Binnen scholen en stichtingen.” “Zorg en Welzijnsorganisaties”, vult Pieter van Keulen aan. Het is een orgaan dat toezicht houdt op het reilen en zeilen van de bibliotheek. De Raad overziet of afspraken worden nageleefd, stelt onder andere een accountant aan én is een klankbord voor het bestuur. De Rijk: “Een Raad van Toezicht heeft feitelijk niets te zeggen over hoe de bibliotheek wordt bestuurd; de directeur-bestuurder staat aan het roer. De Raad geeft wel advies, vervult een belangrijke rol in het uitgebreide netwerk rondom de bibliotheek én kan uit haar gecombineerde expertise putten op het vlak van financiën, vastgoed, et cetera.” “De Raad bestaat binnen Bibliotheek aan den IJssel uit minimaal drie en maximaal vijf personen en buigt zich over zaken als contractvastlegging, verkoopaktes en huurcontracten.”
“Het feit dat wij er zijn, maakt ook dat directeur-bestuurder Conny Reijngoudt in heikele kwesties altijd kan teruggrijpen op onze aanwezigheid en op het feit dat zij alvorens zij besluit, de aangelegenheid moet voorleggen aan de Raad van Toezicht. Zo hoeven er geen overhaaste beslissingen te worden genomen én kan ze altijd putten uit de aanwezige expertise. Aan de andere kant kunnen wij als Raad in sommige situaties ook voorstellen om de kwestie uit handen te nemen, als Raad te bekijken, om het daarna weer daar neer te leggen waar het hoort – met gedegen advies.”
Pieter van Keulen: “Mensen denken vaak dat leden van een Raad van Toezicht nogal wat verdienen met hun werk. We krijgen en willen er geen cent voor, dat wil ik graag nog even zeggen.” “We leren er zelf heel veel van!” zegt De Rijk. “Dat is misschien wel de grootste vergoeding. En het wordt je gegund om met je kennis mee te kijken in de keuken van, in dit geval, de bibliotheek. Dat is toch prachtig?”

Nieuwe leden gezocht

De Raad van Toezicht van Bibliotheek aan den IJssel heeft behoefte aan twee nieuwe leden, bij voorkeur iemand met expertise in de financiën en iemand met juridische expertise. Onlangs is één van de leden namelijk volgens rooster af getreden en in de loop van 2019 treedt een ander lid af. Bekijk de vacature op de website www.bibliotheekaandenijssel.nl.
Interesse of vragen? Mail dan naar communicatie@bibliotheekaandenijssel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 5 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 8 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws gisteren
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20