Een beetje jongensachtig en tikkeltje ondeugend poseert politiechef Frank Paauw naast het ingelijste shirt van de kampioensploeg Feyenoord. Foto: Joop van der Hor
Een beetje jongensachtig en tikkeltje ondeugend poseert politiechef Frank Paauw naast het ingelijste shirt van de kampioensploeg Feyenoord. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

Het afscheid van politiechef Frank Paauw: ‘Feyenoordshirt gaat mee naar 020’

Algemeen 39 keer gelezen

Rotterdam - Bij binnenkomst in de werkkamer van Frank Paauw aan het Doelwater in hartje Rotterdam vallen mij direct twee zaken op: de rolgordijnen die er al minstens 22 jaar hangen en het ingelijste Feyenoordshirt met rugnummer 9 aan de muur met daarop de handtekeningen van de kampioensploeg seizoen 2016-2017. “Natuurlijk gaat dat shirt mee naar Amsterdam” lacht de per 1 mei naar de hoofdstad vertrekkende Frank Paauw ietwat ondeugend. Hij gaat er voor zitten, ik ga ervoor zitten; het laatste interview met de naar Amsterdam vertrekkende politiechef eenheid Rotterdam!

Door Joop van der Hor

Geboren Hagenees Frank Paauw (60) keert terug naar de stad waar hij heeft gestudeerd. In Amsterdam behaalde hij aan de Vrije Universiteit zijn mastertitel Openbaar Bestuur, een studie waar hij in zijn latere carrière ongetwijfeld veel aan heeft gehad toen hij als plaatsvervangend korpschef Haaglanden en korpschef van Rotterdam-Rijnmond onderdeel werd van de ‘Driehoek’ bestaande uit de korpschef, hoofdofficier van justitie en de burgemeester.

Hoek van Holland

Slechts kort spreekt hij over zijn overstap naar Amsterdam. “Ik kijk liever voor één keer terug op wat wij hier met elkaar hebben bereikt. De misdaadcijfers en het aantal aangiften zijn teruggelopen en het imago van de stad is nooit zo sterk geweest. Dat was in 2009 na de rellen in Hoek van Holland wel even anders. De hand is in eigen boezem gestoken en er is hard gewerkt. De relaties zijn sterk, zowel bestuurlijk als op straat waar de wijkagent zijn/haar domein heeft. Met elkaar hebben we Rotterdam z’n trots teruggegeven. Het kampioenschap van Feyenoord is écht gevierd en zonder wanklank zoals in 1999 toen collega’s met getrokken pistolen op de Coolsingel stonden en met gevaar voor eigen leven goedwillende burgers en huilende kinderen moesten beschermen.”

Turkse minister

En over de internationale diplomatieke rel na het omstreden ‘bezoek’ van de Turkse minister Kaya aan het Turkse consulaat zegt Paauw heel kort: “Zij heeft de verkeerde stad uitgekozen.” Had ze in Amsterdam meer succes gehad? “Haha, laat ik voor mijzelf praten. In eenzelfde situatie niet waar ik bij ben.” Over 020 zegt de man die paradoxaal zowel de IJzervreter als de Grote Vriendelijke Reus wordt genoemd: “Dienders zijn overal dienders. Zij willen hun stad dienen en de burgers beschermen en dat doen ze nu al prima in Amsterdam. De uitdaging zit in het verwachtingspatroon.”

De Wallen

“Amsterdam is een mooie stad waar echter de verkeerde toeristen het voor het zeggen lijken te hebben, zoals op de Wallen. Samen met burgemeester Halsema gaan we de goede Amsterdammers en het bestuur daar weer ‘de baas’ laten zijn. Aanpak zware en georganiseerde criminaliteit en ondermijning is een ‘prio 1 melding’.

Feyenoord

Bij het verlaten van zijn kamer: “Joop, ik neem niet alleen het Feyenoordshirt mee maar ook dat van ADO. Die krijgen een plek naast die van Ajax, als mij die tenminste ooit wordt aangeboden. Mijn wens is dat straks de supporters van beiden weer met elkaar naar de wedstrijd kijken. Maar dan zonder anderhalf peloton extra ME want ook de andere dagen van de week moeten wij de veiligheid in de stad kunnen garanderen en de misdaadcijfers verder omlaag zien te krijgen. En daar zijn politiemensen voor nodig. Daar mogen de voetballiefhebbers ook wel eens aan denken.”

Paul Scheffer

Frank Paauw nam vrijdag afscheid van zijn korps en stad met een symposium over stedelijke veiligheid in de Burgerzaal van het Stadhuis. Daarbij sprak o.a. publicist en hoogleraar Paul Scheffer. Scheffer bekleedde van 2003 tot 2011 de Wibautleerstoel voor Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 6 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 7 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws gisteren
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws gisteren
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35