Foto: Annemarie van der Ploeg

Esther is maatje van een nieuwe Capellenaar

  •   keer gelezen

Capelle - Verpleegkundige Esther Struik deed vrijwilligerswerk op Lesbos. Terug in Nederland wilde ze graag iets voor de vluchtelingen in eigen land doen. Een half jaar geleden werd ze via Welzijn Capelle maatje van Imad, een statushouder uit Syrië. Ze helpt hem en zijn vrouw Berivan vooral met taal. Esther heeft er veel plezier in, want zo leert zij ook een andere cultuur kennen. Inmiddels zijn Esther en het echtpaar vrienden.


Door Annemarie van der Ploeg

“Ik ben nu ruim een jaar terug uit Lesbos. Toen ik terugkwam, ging ik op zoek naar wat ik hier in Capelle kon gaan doen voor vluchtelingen of voor mensen die uit Syrië kwamen. Ik kwam in contact met buurtcoach Novita Metz. Zij wist van een project van Welzijn Capelle; Hier is een groep statushouders bezig aan een tweejarig integratietraject. Als ondersteuning bij hun inburgering (en die van hun partner) maken maatjes de nieuwe medelanders wegwijs in de Nederlandse samenleving. Via Welzijn Capelle werd ik gekoppeld aan Imad en Berivan. Imad was in Syrië ook verpleegkundige en hij wil hier ook weer aan de slag gaan. Ik vind het heel leuk om hen beide beter te leren kennen. Ik leer iets van een andere cultuur en oefen de Nederlandse taal met ze. Het is echt altijd super gezellig.”

Imad legt uit: “Als ik woorden niet begrijp, vraag ik het aan Esther. Ik spreek misschien nog niet zo goed Nederlands, maar als ik een afspraak heb met de gemeente, de huisarts of de tandarts dan spreek ik Nederlands. Ik ben nu anderhalf jaar in Nederland. Eerst heb ik vier maanden in een AZC in Nijmegen gezeten, maar daar spreken de mensen alleen Arabisch en Koerdisch en geen Nederlands. Koerdisch is mijn moedertaal. Toen ik hier in Capelle kwam, begon ik met het leren van de Nederlandse taal. Ik doe vrijwilligerswerk bij het afasiecentrum en ik heb taalcoaching in de bibliotheek. Ik heb met veel mensen contact en lees veel boeken. Soms, als mensen heel snel Nederlands spreken en ik het niet begrijp dan vraag ik of ze wat langzamer kunnen spreken. Esther komt een keer per week of per twee weken bij ons thuis. Als ik dan zinnen of woorden niet begrijp, vraag ik het haar. Praten is heel goed voor mij en voor mijn vrouw. Esther praat heel veel met ons.” Esther heeft ook met het echtpaar gegeten en ze zijn op stap geweest. “Imad en Berivan hebben eten voor mijn man en mij gemaakt. Dat was heel erg lekker. En hun kinderen zijn ook super lief. We zijn ook een keer naar het strand gegaan. Echt hartstikke leuk. Maatje zijn, maakt je ook heel blij. Ik denk dat het voor die mensen die Nederlands willen leren belangrijk is om iemand te hebben waarmee ze kunnen praten en die ze ook bepaalde dingen kan uitleggen. Voor een maatje is het heel leuk om mensen in de wijk te leren kennen.”

Wil je informatie hebben over of je aanmelden voor het maatjesproject? Neem contact op met Nicolette Lima via n.lima@welzijncapelle.nl. Je krijgt eerst een kennismakingsgesprek met de statushouder die je gaat begeleiden, om te kijken of er een klik is.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten