Bart Meijer in actie namens het eerste team van Golfclub Capelle.
Bart Meijer in actie namens het eerste team van Golfclub Capelle. (Foto: Jan Timmer)

Golfclub Capelle wil omhoog!

  •   keer gelezen

Capelle - Golfclub Capelle heeft grootse plannen: men wil met zijn herengolfers naar het hoogste landelijke niveau: de Hoofdklasse.


Door Jan J. Timmer

Natuurlijk, je kunt bij Golfclub Capelle prima terecht als je op een prachtige, landelijk gelegen baan lekker recreatief wilt ontspannen door een balletje te slaan met partner, vrinden of zakelijke relaties. Maar ook voor serieuze wedstrijdgolfers is de aan de s’ Gravenweg gevestigde vereniging een interessante plek. Een interview met golf-pro Hans von Burg en voorzitter van de technische commissie Dick de Vaal. “We willen met ons herenteam naar het hoogste landelijk niveau.”

De ambitie om ook topsport mogelijk te maken bij Golf Club Capelle ontstond een jaar of drie geleden en begon met het schrijven een nieuw beleidsplan met betrekking tot jeugd en senioren en liep parallel met de installatie van een nieuwe TC en de komst van pro Hans von Burg naar Capelle.

“We wilden langs duidelijke en heldere lijnen toewerken naar een vereniging waar ruimte is voor alle types golfers”, vertelt Dick de Vaal. “In het verleden hadden we ooit een herenteam op het hoogste niveau spelen, maar een jaar of acht geleden trad het verval in omdat verschillende toppers vertrokken. Aan de hand van het nieuwe beleidsplan willen we de stap omhoog met de mannen weer gaan maken. Bij de vrouwen zijn we al zo ver: ons damesteam speelt in de Hoofdklasse. Daar zijn we enorm trots op.”

In de mannencategorie komt Golfclub Capelle dit seizoen met liefst drie teams uit in de 36-holes competitie; een unicum voor de vereniging. “Het derde team is opgebouwd uit jonge, aanstormende talenten”, vertelt Hans von Burg. “Team 1 en 2 bestaan uit golfers die zeer aan elkaar gewaagd zijn en elkaar daardoor kunnen opstuwen naar een nog hoger niveau. We bieden de teams mooie trainingsfaciliteiten op woensdag- en donderdagavond en mentale en tactische sessies. Ook trainen we op verschillende andere banen, werken we met geavanceerde ‘balvolg’-apparatuur en videoanalyse en laten we ze veel onderlinge wedstrijden afwerken. Al die zaken samen moeten er niet alleen voor zorgen dat we op redelijk korte termijn promoveren naar de eerste klasse, we willen ook aantrekkelijker worden voor topgolfers van buiten of spelers die hier ook lid zijn geweest en vanwege het verbeterde aanbod graag willen terugkeren naar Golfclub Capelle”

De professionele aanpak is volgens Dick de Vaal van groot belang omdat golf ‘veel meer is dan een spelletje’. “Veel mensen realiseren zich niet wat er allemaal bij komt kijken. Golf op hoog niveau is fysiek en mentaal pittig. Een wedstrijd duurt zomaar een hele dag waarbij je niet alleen voortdurend geconcentreerd moet zijn maar ook nog eens twee keer acht kilometer loopt om twee rondjes van 36 holes te maken.”

Hans von Burg heeft het in ieder geval uitstekend naar de zin aan de s’ Gravenweg. De pro die ooit deel uitmaakte van de nationale golfers Top 10, geniet van de drang tot progressie bij bestuur en technische commissie. “Het is natuurlijk mooi om met elkaar aan vooruitgang te werken”, zegt hij. “Bij deze club ís die wil er en toont men ook de bereidheid om daarvoor de handen uit de mouwen te steken. Leuk en uitdagend om daar een rol in te spelen en langs heldere lijnen naar een gezamenlijk doel toe te werken.”

Het geld dat gemoeid is met de ontwikkeling richting golftop komt voor een deel uit de vereniging én de Vriendenclub van de Capelse Golfclub. “Maar alleen dáár uit putten vinden we niet genoeg”, glimlacht Dick de Vaal. “De spelers zélf zullen ook initiatief moeten nemen door per persoon minstens drie individuele sponsors aan zich te binden. De bedragen die daarmee gemoeid zijn, zijn bescheiden hoor. Voor 75 euro ben je al persoonlijk sponsor. En het leuke is: je krijgt er nog wat voor terug ook: een ‘Pro-Am’-toernooideelname samen met je ‘eigen’ golfer met aansluitend een barbecueavond op ons park. Leuk toch!?”

Hoe leuk golfen is ontdekte Dick de Vaal aan het eind van de jaren tachtig. Hij kwam met de sport in aanraking nadat hij vele tientallen jaren op hoog niveau aan tafeltennis had gedaan. “Ik heb bij NOAD in Schiedam en JCV in Vught gespeeld”, vertelt hij. “Ook trainde ik met Bettine Vriezekoop en haar coach Gerard Bakker. dat was een mooie tijd, maar aan golf beleef ik minstens net zoveel plezier. Daarnaast vind ik het leuk om wat voor de club te doen. Vandaar mijn lidmaatschap van de TC.

Inmiddels is de competitie begonnen voor de in totaal 22 (!) teams van Golfclub Capelle. Gavin Baptiste, Stefan Klinkenberg, Senol Uyrum, Ayrton van der Reest, Justin Stuijt en Bart Meijer vormen de hoofdmacht. “Bijna allemaal spelers vanuit onze eigen opleiding”, constateert Dick de Vaal met gepaste trots. “En er komen nieuwe talenten aan! Zo hebben we in het tweede team momenteel een jongen van 14 jaar rondlopen: Austin Zhou. Een veelbelovende speler en bovendien voorkomend en goed begeleid. Echt een golfer voor de toekomst. Uiteraard willen we dit soort sporters graag voor lange tijd aan onze vereniging binden en zien we ook graag sterke golfers van buitenaf naar Capelle komen. Met de faciliteiten zoals we ze nú kunnen bieden zijn we zeker óók voor die categorie spelers hartstikke interessant! We hebben hier met elkaar een sportklimaat gerealiseerd waarin je volop de gelegenheid krijgt om jezelf te blijven ontwikkelen in een omgeving met sterke collega-spelers. We hopen ons bouwwerk de komende tijd verder te versterken en ondertussen goede resultaten te boeken in de competitie.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten