De mannen van GIJP. Links: Rik de Vries.
De mannen van GIJP. Links: Rik de Vries.

Jongeren laten 65-plussers bewegen

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle - ‘GIJK’, oftewel ‘Geloof In Je Kracht’ heet het project waarmee vier HBO-studenten proberen om 65-plussers te activeren om in beweging te komen. Op 25 april organiseren ze in het park bij de Euromast een wandeltocht met spelletjes onderweg voor hun doelgroep.

Door Jan J. Timmer

Rik de Vries is één van de vijf studenten achter het plan. De 21-jarige Capellenaar en zijn jaargenoten kregen de opdracht om in het kader van hun Opleiding Sportmarketing & Management een start-up van een sportbedrijf op poten te zetten. “We besloten meteen om ons op ouderen te richten”, vertelt Rik. “We hadden het idee dat zich er best veel 65-plussers zijn die met eenzaamheid te kampen hebben en/of met een lichaam waarop ze niet meer voor honderd procent durven te vertrouwen. Natuurlijk, als je ouder wordt kunnen in de loop der tijd fysieke mankementen optreden. Dat is op zich al vervelend, maar het wordt nog vervelender als je daardoor bijvoorbeeld extra onzekerheid ervaart als je buiten de deur komt. Voor sommige mensen is dat een reden om thuis te blijven. En daarmee loop je de kans dat je in een sociaal isolement raakt.” Het gevoel van Rik de Fries en zijn collega’s bleek te kloppen. “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan met hulp van de database van het CBS en navraag ij partijen die met ouderen werken, zoals Humanitas, se Seniorenraad en atletiekvereniging PAC. Daarnaast spraken we 65-plussers aan op straat. De gegevens die daar uit voortkwamen hebben we gebundeld en geanalyseerd. Ze vormden de basis van ons plan. We hebben inmiddels al enkele ‘test-events’ voor ouderen georganiseerd en gaan nu op 25 april een groter evenement houden in het park bij de Euromast. De deelnemers mogen rekenen op leuke activiteiten waaronder wandelen, spelletjes en een gezamenlijk drankje ter afsluiting. En uiteraard is er volop de gelegenheid om met andere ouderen in gesprek te raken.”

Rik de Vries en zijn mede-initiatiefnemers hopen op 25 april drie groepen van elk veertien mensen gevuld te krijgen (om 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur). “We gaan er van uit dat dat lukt. 65-plussers met belangstelling kunnen zich op verschillende manieren inschrijven. Via onze facebookpagina gijkgeloofinjekracht, via e-mailadres geloofinjekracht@hotmail.com of door mij te bellen: 06-20313596.”


Het geld dat nodig is om het wandel- en spelletjesevent te organiseren hebben de vijf studenten inmiddels al binnen via crowdfunding. “Niets staat een leuk event nog in de weg”, stelt Rik de Vries glimlachend vast. “Mijn medestudenten Jip Trommelen, Djani Auerbach, Luuk Bremer, Thoma Sivananthan en ik hebben we in ieder geval geweldig veel zin in. Wie weet krijgt dit project wel een vervolg. Of via ons of via anderen die mogelijkheden zien het concept verder uit te rollen. Dat er behoefte is aan dit soort activiteiten, staat voor ons vast. We hopen met onze groep een mooie aanzet te hebben gegeven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws gisteren
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07